Železnice po bouřkách ožívá, podmáčená lokálka zůstává uzavřena

Praha – Následky prudkých bouřek a větru, které v neděli večer zasáhly především západ a jih Čech, do pondělního rána většinou ustoupily. Počasí významně zasáhlo železniční dopravu, většina tratí však už je průjezdná. Výluka přetrvává na lokálce na Strakonicku, která je podmáčená a není jasné, kdy se na ni vlaky vrátí.

Kdo v neděli večer cestoval vlakem z Chebu do Prahy, nestačil se divit – vlaky nejprve zastavil strom spadlý na trať u Stříbra, jen co se cestující dočkali náhradního autobusu, který je dovezl do Plzně, už jim ležel v cestě další strom nedaleko Chrástu u Plzně. Podobné to bylo při cestě expresem z Mnichova do Prahy, na který na hranicích čekala porucha zabezpečovacího zařízení a v Plzni ho rovněž zastavil strom ležící u Chrástu. Závady na hlavních tratích v západních Čechách už se podařilo Správě železniční dopravní cesty odstranit, ačkoli mezi Plzní a Chrástem ještě zůstává provoz omezen a vlaky mohou nabírat zpoždění.

Místo, které se z nedělního lijáku jen tak nevzpamatuje, ovšem leží v jižních Čechách. Trať z Březnice do Strakonic déšť podmáčel. V úseku Radomyšl–Strakonice proto jezdí náhradní autobusy, návrat vlaků zatím není v dohledu. Strakonicko bylo podle hasičů jednou z nejvážněji zasažených oblastí, museli zasahovat také u vyplavených sklepů.

Posledním místem, kde počasí postihlo železniční dopravu, byla středočeská trať Dobříš–Praha mezi Dobříší a Mníškem pod Brdy. Strom na ni spadl v noci a narazil do něj první ranní vlak. Až do dvou odpoledne potom jezdila náhradní autobusová doprava.