TOP 09 vypověděla smlouvu s ODS. Bez vědomí primátora

Praha - Po dlouhodobých koaličních neshodách vypovědělo vedení pražské TOP 09 koaliční smlouvu s ODS. TOP 09 jako vítěz komunálních voleb bude mít nyní prostor pro další vyjednávání. Ve hře je stále nová smlouva s ODS. TOP 09 by v tom případě ale požadovala přerozdělení kompetencí v radě, kterou nyní ovládají radní za ODS. Variantou je i menšinová vláda s podporou části ODS nebo ČSSD, velká koalice se sociálními demokraty nebo „duhová“ koalice s přeběhlíky. Primátor Bohuslav Svoboda ale údajně nedostal oficiální informaci o vypovězení koalice ze strany TOP 09. Pokud se tak stalo, je to podle něj „prachsprostý boj o moc“.

Koalice podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) normálně fungovala. Podle něj ale není možné, aby jednání „probíhala pod jednostranným diktátem“. Očekával prý, že diskuse bude vedena mezi oběma zúčastněnými stranami. „Ale záře primátorského řetězu některé z členů TOP 09 natolik oslnila, že jednají v rozporu se všemi pravidly politiky,“ doplnil Svoboda v reakci.

Výsledkem vypovězení koaliční smlouvy ale nemusí být nic jiného než pokračování jednání obou stran, které může vést k novému rozdělení křesel v krajské radě, což si TOP 09 přeje. O vypovězení koaliční smlouvy, která zatím pojí TOP 09 a ODS, hovořil první náměstek primátora Tomáš Hudeček poprvé v nedělních Otázkách Václava Moravce. Důvodem je údajná pasivita ODS a spory, které se týkají například reorganizace magistrátu, nákupu nových tramvají nebo situace okolo Pražské plynárenské. „Chceme vyřešit tyto palčivé problémy, které neustále opakujeme, ale i dnešní tisková konference ODS ukazuje, že ze strany ODS máme odezvu, že si neuvědomuje, že by problémy byly takového rázu,“ uvedl Hudeček dnes po jednání ODS.

Podle premiéra Petra Nečase má koalice ODS a TOP 09 v Praze svůj význam a měla by pokračovat. Násilím však, pokud TOP 09 míří jinam, nelze nikoho v koalici držet. „Já bych to považoval za krok politicky chybný a nezodpovědný,“ dodal.

Praha již rozpad koalice v tomto volebním období zažila, před koncem roku 2011 – zhruba po roce fungování – se rozpadla původní koalice ODS a ČSSD, sociální demokraty potom v radě vystřídala TOP 09. Primátorem zůstal Bohuslav Svoboda.

Tomáš Hudeček však zdůraznil, že o snaze změnit podobu městské rady ví ODS již dva týdny. „Pro nové rozdělení gescí je třeba sepsat novou koaliční smlouvu, tomu ale musí zcela logicky předcházet ukončení stávající koaliční smlouvy. Smírčí a dohadovací řízení probíhá za účasti obou vyjednávacích týmů 3–4krát týdně, pan primátor se však tří ze čtyř těchto jednání neúčastnil. Nejsem proto překvapen, že je některými informacemi z médií překvapen,“ uvedl Hudeček. V minulém týdnu první primátorův náměstek řekl, že považuje pravicovou koalici za jedinou správnou. „Ale i pravicová koalice má za povinnost konat, a ne jen sedět se zkříženýma nohama,“ zdůraznil.

Smírčí řízení probíhá již od března

Radní hlavního města nejsou schopni najít shodu na klíčových otázkách. Obě strany pražské koalice se přou například o nákup nových tramvají, dostavbu a financování tunelového komplexu Blanka nebo odkup podílu v Pražské plynárenské. Od března probíhá tzv. smírčí řízení. Občanští demokraté ale informace o potížích v jednání mírnili. Už v úterý dopoledne by mělo být o budoucnosti pražské koalice jasněji. Na podobnou příležitost přitom čekají sociální demokrati, TOP 09 dávají dlouhodobě najevo, že jsou připravení s ní jednat o spolupráci.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24

Výběr událostí v koalici v zastupitelstvu Prahy:

  • 17. října 2010 - Volby na pražský magistrát vyhrála TOP 09 v čele s někdejším guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou, na druhém místě skončila ODS, ta se měsíc po volbách dohodla na spolupráci se třetí ČSSD. Primátorem se stal Bohuslav Svoboda. 
  •  2010/11 - Objevovaly se spory mezi koaličními partnery, koncem dubna 2011 ČSSD dokonce vyvolala smírčí řízení. Sociální demokraté obvinili radní za ODS ze špatné práce a pomalého prosazování koaliční smlouvy, ti kritiku odmítli. Důvodem, proč Svoboda ve své funkci často narážel na odpor, byla prý jeho snaha zprůhlednit městské zakázky a odstřihnout takzvané kmotry od vlivu.
  •  21. listopadu 2011 - Pražská ODS se rozhodla ukončit koaliční spolupráci s
    ČSSD. TOP 09 a část ODS stojící za Svobodou se dohodly na koalici. Později se k podpisu koaliční smlouvy přidali i ostatní zastupitelé ODS. Zastupitelé ODS a TOP 09 odvolali z rady hlavního města všechny čtyři členy ČSSD a na jejich místa zvolili zástupce TOP 09.
  • Srpen 2012 - Za osobní útok na primátora označil Svoboda odvolání ředitele pražského dopravního podniku (DP) Vladimíra Liche, které navrhl člen dozorčí rady DP David Vodrážka (ODS). Podle Svobody nešlo o střet mezi koaličními ODS a TOP 09, ale o jeho spor se členy dozorčí rady DP, včetně části politiků ODS.
  • 15. března 2013 - Pražská TOP 09 vyvolala smírčí řízení poté, co koalice ODS a TOP 09 po dvou týdnech dohodovacího řízení nevyřešila žádný ze sporných problémů. Koalice se dlouhodobě nedokázala shodnout na čtyřech problematických bodech: problémech kolem dostavby a financování tunelu Blanka, odkupu podílu v Pražské plynárenské, financování dopravního podniku a objednávce právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů. Řízení dosud neskončilo. 
  • 26. března 2013 - Policie obvinila deset pražských radní včetně Svobody kvůli kritizovanému projektu Opencard. Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku. 
  • 23. dubna 2013 - Pražská koalice se ocitla v další vážné krizi. Primátor Svoboda kvůli neshodám předčasně ukončil jednání rady. TOP 09, která se se neúspěšně pokusila zařadit na program jednání dlouho připravovaný materiál ohledně reorganizace magistrátu, pohrozila odchodem z koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že rozpad koalice na pražské radnici by nepřinesl nic dobrého ani Praze a Pražanům.
  • 14. května 2013 - Pražskou koalici ochromil další spor. Primátor Svoboda kvůli tomu opět předčasně ukončil jednání rady. Rozpor vznikl kvůli návrhu koaliční TOP 09, která požadovala zrušení práva veta, které má primátor a jeho náměstci. Mimořádné grémium pražské ODS postup Svobody i radních za ODS podpořilo a požadavky náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) označilo za „uměle vyvolanou krizi“.
  • 19. května 2013 - Náměstek Hudeček řekl, že TOP 09 uvažuje o možnosti
    vypovězení koaliční smlouvy. Nabídky k vytvoření nové koalice má prý už
    dlouho od sociálních demokratů.