Cheb stále doufá v oživení ROP Severozápad, ale bere si další úvěr

Cheb – Nový 145milionový úvěr na splácení revitalizace levého břehu Ohře si chce vzít chebská radnice. Stále doufá, že z Regionálního operačního programu Severozápad dostane přislíbenou dotaci, která pokryje většinu nákladů a nový úvěr nevyužije. Pokud ale ROP zůstane „u ledu“, bude město peníze potřebovat ke splácení původního úvěru, ze kterého stavbu předfinancovalo.

Že by financování revitalizace levého břehu Ohře mohlo zůstat výhradně na chebské radnici, ovšem chebští radní a zastupitelé věděli od počátku. Zastupitelstvo dokonce loni schválilo, že si město půjčí 170 milionů na předfinancování, ačkoli již vědělo, že je vyplácení evropských dotací v Karlovarském a Ústeckém kraji pozastaveno. 

Protože dotace skutečně stále nepřicházejí, vypíše nyní chebská radnice tendr na poskytnutí dalšího úvěru. „Výběrové řízení na poskytnutí úvěru, kterým bychom zaplatili úvěr z loňska, je jen pojistkou. Pořád doufáme, že se ROP znovu rozběhne a žadatelům peníze pošle. Úvěr by měl být jen na dobu jednoho roku. Pokud do té doby dotaci nedostaneme, budeme si muset vzít už dlouhodobý úvěr asi na deset let a 145 milionů korun postupně splácet,“ naplánoval chebský starosta Pavel Vanoušek (ČSSD).

Podporu projektu přesto, že nebylo – a dosud není – zřejmé, zda město dostane dotaci, zdůvodnil místostarosta Tomáš Linda (ODS) významným přínosem projektu. Poukázal, že se podařilo změnit zanedbanou část města v upravený areál s několika sportovišti. Už je téměř hotov, otevře se na počátku června. Pokud by se podařilo znovu spustit financování z ROP Severozápad, mohl by Cheb peníze dostat v září nebo říjnu.

Vyplácení dotací z ROP Severozápad pozastavily Evropská komise a ministerstvo financí kvůli podezřelým okolnostem některých projektů. Kvůli chybám při rozdělování dotací musí Regionální rada Severozápad vrátit do programu přes 2,5 miliardy korun, do té doby dotace nikdo nedostane. Dosud ale není jasné, kdo tzv. korekci zaplatí – rada samotná peníze nemá, kraje i stát to odmítají.