Liberecký kraj musí vrátit miliony na dětská hřiště

Liberec – Liberecký kraj musí kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách vrátit peníze, které dostal na revitalizaci dětských hřišť. Kraj dostane i pokutu ve výši původní dotace, tedy 8,6 milionů korun. Peníze kraj obdržel z takzvaných norských fondů. Ke škodě zřejmě došlo už v roce 2008. Rada kraje dnes na mimořádném jednání rozhodla, že bude peníze vymáhat po zodpovědných osobách.

„Ke škodě došlo úplně na konci volebního období 2004-2008, kdy byl vybrán hodnotící komisí projekt Revitalizace školních hřišť a za vítěze prohlášen uchazeč, který nesplnil stanovené kvalifikačníí podmínky, a měl být proto hodnotící komisí ze soutěže vyřazen,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Na pochybení při zadání zakázky společnosti Tomovy parky upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle nálezu Liberecký kraj nedodržel při výběru dodavatele zákon o veřejných zakázkách, když nevyloučil společnost Tomovy parky. Nesplnila základní kvalifikační předpoklady, přesto s ní kraj uzavřel smlouvu o dílo.

U všech uchazečů navíc podle NKÚ chybělo prohlášení ke spotřební dani. Odpovědné osoby už krajský úřad vyzval k uznání závazku a dobrovolné úhradě vzniklé škody. Pokud se tak nestane, bude kraj vymáhat náhradu škody u soudu.