Hrobka letce Kašpara má nový kabát

Pardubice - Rodinná hrobka nejslavnějšího českého letce Jana Kašpara, která léta chátrala, se dočkala rekonstrukce. Kašpar, který se přesně  před 130 lety narodil, jako první Čech usedl do letadla a po několika pokusech se vydal na svůj historický let z Pardubic do Prahy.  O obnovu hrobky se zasloužila společnost, která nese Kašparovo jméno a věnuje se odkazu známého letce.

Jan Kašpar si svůj největší sen splnil 13. května 1911. V Paříži si koupil letadlo Blériot a zdolal s ním sto dvacet kilometrů mezi Pardubicemi a Prahou. Totéž s replikou letounu vyzkoušeli současní aviatici. „Tohle letadlo v podstatě létá samo a ten pilot to kazí, a podle toho, jak to kazil, tak se úspěšně naučil létat,“ uvedl pilot repliky Blériota Petr Mára.

Rodinná hrobka tohoto významného letce dlouhou dobu chátrala. Na její rekonstrukci nebyly peníze. Novou hrobku nechala nyní postavit Společnost Jana Kašpara s přispěním kraje, městského obvodu a Kašparovy praneteře. „Zájem veřejnosti svědčí o tom, že Jan Kašpar není v tomto městě nějakou pozapomenutou postavou, že jeho jméno stále dobře v tomto městě rezonuje,“ uvedl Jiří Kotyk ze Společnosti Jana Kašpara. Vzpomínku na Jana Kašpara chystají i organizátoři letošního ročníku pardubické aviatické pouti prvního a druhého června. Diváci uvidí ve vzduchu i repliku legendárního Blériota.

Reportáž o Janu Kašparovi (zdroj: ČT24)