„Pane řidiči, zakryjte si levé oko.“ Policie měřila zrak, zatím dobrovolně

Domažlice - Domažlická policie v pondělí při silničních kontrolách nabídla řidičům také vyšetření zraku. Podle dosavadních výsledků této kampaně by měl každý druhý řidič s brýlemi nebo kontaktními čočkami znovu navštívit lékaře kvůli možnému zvýšení dioptrií.

Běžná kontrola dokladů, dechová zkouška a nakonec dobrovolná návštěva očního specialisty - na zvyšující se nehodovost právě v souvislosti se špatným viděním se v Domažlicích zaměřila dopravní policie spolu s organizací BESIP a Mezinárodním sdružením optiků a optometristů. „Je to takový pilotní projekt a myslím si, že se velice osvědčuje,“ chválí koordinátor BESIP pro Plzeňský kraj Václav Ircing.

Akci teď BESIP postupně rozjíždí ve všech krajích. S policisty vyráží do terénu dvojice optiků s běžnými pomůckami a mobilní laboratoří. Řidičům vždy změří kvalitu zraku a také například vnímání nápisů za zhoršené viditelnosti. Někteří řidiči až tady na silnici zjistili, že by za volant bez brýlí vůbec neměli usedat. Problémům se špatným viděním se ale nevyhnuli ani řidiči, kteří naopak bez brýlí jezdit nemohou. Řadě z nich optici doporučili znovu navštívit očního lékaře.

"Pane řidiči, zakryjte si levé oko." Policie měřila zrak, zatím dobrovolně (zdroj: ČT24)

Řidiči si mohou vyzkoušet i brýle "pro opilce"

„90 procent lidí jezdí s brýlemi nebo kontaktními čočkami a mají je napsané v řidičském průkazu. Špatně to má uvedeno každý druhý,“ uvedla prezidentka Mezinárodního sdružení optiků a optometriků Ivana Urválková. Celá kampaň potrvá až do 5. června. Během ní si mohou řidiči také vyzkoušet speciální brýle, které zkreslují zrak stejně jako při požití většího množství alkoholu.