Praha: TOP 09 chce mít primátora, ODS křeslo nepustí

Praha – Bude-li ve vedení Prahy pokračovat dosavadní koalice TOP 09 a ODS, bude to s jiným primátorem než Bohuslavem Svobodou (ODS). Výměnu prvního muže města požaduje TOP 09, která v pondělí vypověděla koaliční smlouvu. Představitelé pražské ODS zatím takový požadavek odmítají, rozhodnutí ale zřejmě padne na odpoledním jednání zastupitelského klubu. Pražské organizace obou stran podpořily své špičky. Vedení TOP 09 výměnu primátora podpořilo, Bohuslava Svobodu považuje za netransparentního. Předseda ODS Petr Nečas se za něj naopak důrazně postavil.

TOP 09 žádá primátorské křeslo, konkrétní rozdělení gescí nenavrhla

Jednání na magistrátu začalo v 10 hodin, ODS dostala návrh na další spolupráci od TOP 09. Ta po svém jednání v pondělí večer vypověděla koaliční smlouvu. Nyní navrhuje novou s tím, že posílí v radě a poměr křesel bude 7:4 v její prospěch, což by znamenalo posílení o jedno křeslo. TOP 09 by ovšem připadl i primátorský post. „Pokud se dnes dozvíme formát, v jakém by ODS chtěla vyjednávat, jsme připraveni dnes nebo zítra bezprostředně po jejich informaci zasednout k jednacímu stolu a vyjednat novou koalici,“ řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Připustil, že strana může ze svých požadavků ustoupit. Konkrétní rozdělení dalších míst v radě podle místopředsedy pražské organizace Tomáše Hudečka bude záviset na případných dalších jednáních.

Požadavky pražské TOP 09 podpořilo i celostátní vedení strany, podle kterého je výměna primátora nutná. „TOP 09 vstupovala do koalice primátora Svobody s důvěrou, že jeho osoba je zárukou věrohodné a transparentní politiky. Primátor bohužel naše očekávání nesplnil. Snahu o transparentní politiku pouze mediálně předstíral,“ sdělila mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová.

Primátora ODS nedá

ODS se primátorského postu vzdát nehodlá. Právě požadavek TOP 09 na něj vadí občanským demokratům podle předsedy jejich zastupitelského klubu Ondřeje Pechy (ODS) nejvíce. „Primátorského křesla se vzdát nechceme,“ uvedl. Podle radní Aleksandry Udženije (ODS) není důvod primátora Svobodu nahradit. Rozhodující bude patrně jednání zastupitelského klubu ODS plánované na 17. hodinu. TOP 09 chce jednání o další spolupráci ukončit nejpozději ve středu.

Bohuslav Svoboda
Zdroj: ČT24

Za primátora Svobodu a jeho pokračování ve vedení hlavního města se postavil předseda ODS a premiér Petr Nečas. „Pan primátor Svoboda má plnou podporu vedení ODS, je to velmi kvalitní primátor, který udělal obrovské množství práce pro Prahu,“ řekl. TOP 09 obvinil Nečas z intrik, politikaření a destrukce. „Odstranit takto kvalitního a dobrého primátora je prostě lidská i politická hloupost,“ dodal Nečas.

Pražská TOP 09 kritizuje údajnou pasivitu ODS v městské radě a chce klíčová křesla pro sebe. „Zhruba čtyři měsíce jednáme velmi intenzivně o řadě problémů, které souvisejí naprosto bezprostředně s chodem Prahy, a nejsme schopni dospět k žádnému hmatatelnému výsledku,“ zdůvodnil požadavek na klíčová křesla včetně primátorského Jiří Vávra. Strana, která vyhrála ve volbách v roce 2010, chce mít také kontrolu nad městskými financemi či dopravou. Podle ODS jsou ale problémy naopak v resortech, které mají na starosti zástupci TOP 09, Aleksandra Udženija hovořila například o tzv. metropolitním územním plánu.

Když koalice padne, může se do rady vrátit ČSSD

Alternativou k pokračování společné rady TOP 09 a ODS je buď menšinová vláda TOP 09 s podporou části ODS nebo ČSSD, případně také velká koalice TOP 09 a ČSSD. Taková podoba rady není vyloučena i proto, že zástupci ČSSD uvedli, že jsou ochotni připustit, že by TOP 09 připadl primátorský post. Sociální demokraté se spolupráci nebrání. „Řešení je celá řada, není to jen koalice, je to i nabízená tolerance jednobarevné vlády TOP 09,“ řekl předseda klubu zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

Změní-li TOP 09 svého partnera, bude mít Praha od voleb v roce 2010 již třetí koalici – zhruba rok po volbách vládla koalice ODS a ČSSD, sociální demokraty potom ODS vyměnila za TOP 09.

Rada pražské koalice ODS a TOP 09
Zdroj: ČT24

Radní hlavního města nejsou schopni najít shodu na klíčových otázkách. Obě strany pražské koalice se přou například o nákup nových tramvají, dostavbu a financování tunelového komplexu Blanka nebo odkup podílu v Pražské plynárenské. Od března probíhá tzv. smírčí řízení. Občanští demokraté ale informace o potížích v jednání mírnili.