Apartmány v brněnském AZ Toweru jdou na dračku

Brno – Zdá se, že Manhattan už nebude lákadlem pouze v New Yorku. V Brně vyrostla budova vysoká 111 metrů, a obsadila tak první místo výškových staveb v Česku. O apartmány v nejvyšších patrech AZ Toweru je velký zájem. Čtrnáct ze sedmnácti bytů se prodalo už před kolaudací, která proběhla před měsícem. Právě dnes budova otevřela své dveře veřejnosti.

Spoluautorem nejvyšší budovy v zemi je architekt Gustav Křivinka. „První skici jsme začali dělat v roce 2007. Průběh stavby měl několik fází, první skica byla dvacetipodlažní, ta ale postupně rostla a dokonce se i zalamovala. Budova má jednatřicet nadzemních podlaží a dvě podzemní podlaží a je 111 metrů vysoká,“ popsal hlavní architekt AZ Toweru Gustav Křivinka. 

Křivinka: Mrakodrap to není, ale na poměry střední Evropy je to docela vysoká budova

„Chtěli jsme, aby budova byla dominantou města, proto jsme se snažili, aby byla jednoduchá, dobře zapamatovatelná a měla zajímavý tvar. Komponovali jsme i z dálkových pohledů,“ podotkl Křivinka. Za mrakodrap ale brněnskou stavbu nepovažuje. Pravé mrakodrapy podle něj začínají ve výšce až kolem 150 metrů. Jde prý o výškovou budovu, která je na poměry střední Evropy docela vysoká.

Brněnská budova překonala do té doby nejvyšší pražskou City Tower (109 metrů). Má i jednu zvláštnost. „Nahoře na budově jsou takové břity, které slouží jako plášťová ochrana před bleskem, což se u normálních staveb nevidí,“ řekl architekt.

Každé z třiceti podlaží AZ Toweru vznikalo devět až dvanáct dní. V zimě byla výstavba kvůli mrazivému počasí přerušena, harmonogram výstavby to ale nezpozdilo. Vedle obytných prostor má být v budoucí nejvyšší stavbě v zemi také třípodlažní obchodní pasáž včetně restaurace, fitness centra a autosalonu s autoservisem. Ve zbytku mrakodrapu budou kanceláře. Podzemní parkoviště pro 275 vozidel potom zabere další dvě podlaží.

Rozhovor s Gustavem Křivinkou (zdroj: ČT24)