Vltavu u Budějovic znečistily tuky, páchnou a vyhánějí lodě

České Budějovice  - Po hladině Vltavy vytékající z Českých Budějovic plavou nevábně páchnoucí nečistoty. Jedná se zřejmě o tuky, které ale podle správců vltavského povodí žádnou ekologickou havárii nezpůsobily. Provozovatelé lodní dopravy ale kvůli nim museli některá plavidla přemístit. Správci českobudějovické čistírny odpadních vod vyloučili, že látky unikly od nich.

Na hladině Vltavy pod Českými Budějovicemi se drží kola plná nečistot, která silně zapáchají. V některých místech není ani vidět voda. Lodě kvůli nim musely opustit přístav pod Hlubockým mostem a zamířily do druhého kotviště v Českém Vrbném. Provozovatelé lodní dopravy se prý s podobným znečištěním setkali před rokem 1989.

Havárie se zřejmě nekonala, příroda si s tuky poradí

Podle pracovníků vltavského povodí ale nejde o havárii, protože žádný úhyn ryb nezaznamenali. Z šetření vyplývá, že jde s největší pravděpodobností o tuky, které se do řeky dostaly zřejmě z kanalizace. „Nepůsobí to sice vábně, ale příroda si s tím velice rychle poradí,“ podotkl Jan Flíček z Povodí Vltavy.

V českobudějovické čistírně provedli ráno revizi. Zkontrolovali výpusti i jednotlivé bazény, kde se hromadí tuky a další nečistoty. „Čistírna odpadních vod čistila v souladu s provozním řádem,“ uvedl technický ředitel ČEVAK Jiří Lipold. Podle vodohospodářů se tuky mohly dostat přímo do řeky po nedělní bouřce. 

Inspektoři životního prostředí se případem nezabývají, nešlo podle nich o havárii. Podle správců povodí se tuky postupně rozpustí a do konce týdne na hladině nečistoty už nebudou patrné.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)