Oprava mostu komplikuje život v Lažanech déle, než měla

Lažany - Oprava mostu komplikuje už tři čtvrtě roku život obyvatelům obce Lažany poblíž Turnova. Hlavní přístupová cesta do obce je kvůli chybě úředníka uzavřená třikrát déle, než původně měla být. Teď kraj čeká, že se začne stavět v červenci. Lažany by se tak mohly problémů zbavit v září. Ale jen pokud se proti výsledkům veřejné soutěže nikdo neodvolá.

Termín zprůjezdnění mostku se už několikrát posunul. Auta z nedaleké betonárky jezdí centrem vesnice. Místní se zlobí především na krajskou správu. Během opravy se totiž ukázalo, že je nutné most strhnout, postavit znovu, a tedy vypsat nové výběrové řízení. A právě v něm udělali úředníci chybu, která vše protáhla o několik měsíců. „Takže jsme museli tu soutěž zrušit a vypsat nové zadávací řízení,“ uvedl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník. Oprava mostu začala v polovině loňského srpna. Skončit měla do listopadu.

To je ale jen jedna strana mince. Lidé se řešení domáhali i peticí, kterou podepsaly stovky lidí. Živnostníci si stěžují na klesající zisk. „Zákazníci ztratili trpělivost k nám jezdit, takže i moštovna má ztráty na hospodářských výsledcích,“ uvedla Ilona Bartošová z místní moštovny. Kraj na jaře slíbil provizorní most, který ale nakonec z finančních důvodů nebude.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)