Při nehodě autobusu v Liberci se zranilo 9 lidí

Liberec – Patrně kvůli zdravotním problémům řidiče narazil ráno autobus liberecké MHD do sloupu lampy a rohu domu v křižovatce ulic Jablonecká a Na Bídě. Devět lidí včetně řidiče utrpělo zranění, tři z nich zůstávají v nemocnici. Teď už je zde provoz plynulý.

Na křižovatce narazil do sloupu a následně asi čtyřicetikilometrovou rychlostí do budovy bývalé Textilany autobus linky 25, který jel ve směru od sídliště Broumovská. Cestovalo jím patnáct lidí. „Vzhledem k tomu, že se nehoda stala v centru Liberce a navíc v době, kdy lidé jezdí do zaměstnání, poznamenalo to i plynulost silničního provozu,“ konstatovala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Hned po nehodě řekl řidič autobusu dispečerovi, že se mu náhle udělalo nevolno. „Byl při vědomí, komunikoval, říkal, že se mu udělalo zle,“ popsal dispečer Petr Kračmar. Autobus patří společnosti Busline, která pro liberecký dopravní podnik zajišťuje dopravu na některých linkách. Podle jejích informací řidič nedávno absolvoval zdravotní prohlídky.

Těsně pod hranicí hromadného neštěstí

„Dva lidé jsou zraněni středně těžce, sedm lehce,“ uvedl krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík. Podle něj k místě nehody vyslali všechny vozy, které mají v Liberci – čtyři sanitky a dva doktorské vozy. „Bylo to těsně pod hranicí hromadného neštěstí, to nastává při deseti zraněných,“ dodal Mackovík.

Lidé zranění při nehodě utrpěli otřesy mozku, zlomeniny a pohmožděniny, přiblížil mluvčí liberecké nemocnice Lukáš Gibiec. „Po ošetření jsme jich šest pustili a tři zde zůstali na pozorování,“ dodal s tím, že nebylo nutné zavést traumaplán.

Policisté příčinu a okolnosti nehody vyšetřují, autobus asi havaroval kvůli nevolnosti řidiče. Policie žádá nezraněné cestující, kteří po nehodě odešli, aby se jim přihlásili a poskytli svědectví. Volat mohou na bezplatnou linku 158.

Michal Jemelka o nehodě autobusu (zdroj: ČT24)