Zima byla v Libereckém kraji velmi tuhá, silničářům už nezbývají peníze na léto

Liberec – Letošní zima byla pro silničáře v Libereckém kraji nejhorší za posledních šest let. Do údržby vložili 154 milionů korun, které tak budou chybět v létě na údržbu a opravy silnic. Vzhledem k tomu, že náklady na údržbu na počátku příští zimy mohou vystoupat na 50 až 60 milionů, na léto zbývá už jenom kolem dvaceti milionů. Hejtman Martin Půta sice slíbil, že kraj dá silničářům peníze z přebytku loňského hospodaření, není ale jasné, kolik to bude.

Zimní údržba byla podle hejtmana Půty dražší než obvykle především proto, že hodně sněžilo. „Sníh letos napadl v oblastech, kde se v běžných zimách tolik nevyskytuje, jako je třeba Hrádecko,“ poznamenal. Náklady tak byly podstatně vyšší než v minulých letech – z loňských 130 milionů stouply až na 154 milionů korun.

Protože kraj dal silničářům 230 milionů korun, na letní údržbu, opravy silnic a péči o silnice na začátku příští zimy tak v hornatém Libereckém kraji zbývá pouze 76 milionů. Přitom v minulých letech jen od října do prosince stála údržba kolem 50 až 60 milionů.

Liberecký kraj vlastní silnice druhé a třetí třídy o celkové délce 2 100 kilometrů. Na objednávku státu v zimě pečuje také o 395 kilometrů silnic první třídy.