Projekt Novomlýnské brány v Revoluční se vrací na začátek

Praha - Ministerstvo kultury vrátilo magistrátnímu památkovému odboru projekt Novomlýnské brány, novostavby na konci Revoluční ulice u Vltavy. Městští památkáři již dříve projekt povolili. V souvislosti s novou stavbou měl ale padnout vedlejší dům, památkáři z ministerstva to loni odmítli. Majitel domu, který chce zároveň nový objekt stavět, se proti jejich rozhodnutí odvolal. Projekt tak doputoval k rozkladové komisi minytryně kultury a po roce a půl se vrací znovu na začátek.

Ministerstvo kultury ruší závazné stanovisko magistrátního odboru památkové péče ze dne 15. prosince 2011 a věc správnímu orgánu prvního stupně, tedy tomuto odboru, vrací, řekla mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. Proti rozhodnutí nelze podat řádný opravný prostředek.

Projekt Novomlýnské brány by měl zakončit Revoluční ulici. Stavba by měla symbolizovat bránu do středu města, plášť by podle návrhu pokrýval perforovaný plech měděné barvy. Projekt navrhl ateliér DaM, který investor vybral v soutěži. „Na projektu zatím nic neměníme, nejsme ještě dohodnuti s investorem,“ řekl Petr Burian z ateliéru DaM.

Majitel pozemku a domu počítá podle dřívějších informací s investicí 250 milionů korun. V domě by měly vzniknout obchody, kanceláře, parkovací místa a zřejmě i byty.

Vydáno pod