Domy v Přednádraží nabídl jejich majitel městu k odkupu

Ostrava - Majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil v otevřeném dopise primátorovi Petru Kajnarovi (ČSSD) nabídl městu odkup nemovitostí v této lokalitě. Zároveň primátora vyzval ke společnému jednání. Kajnar se schůzce nebrání.

Podle Roztočila současné dění v Přednádraží výrazně zhoršuje šanci na záchranu této lokality, která by mohla a měla sloužit k sociálnímu bydlení. Velká část sporů podle něj v současné době nejde řešit jinak než soudní cestou. 

Hlavním problémem je podle Roztočila nefunkční kanalizace, bez které není možný posun při rekonstrukcích a opravách. „Podle loňského prohlášení majetkového odboru magistrátu města je kanalizace v majetku města Ostravy. Zdá se mi proto logické vyzvat Vás k tomu, aby rada města zvážila možnost zakoupení nemovitostí v ulici Přednádraží,“ uvedl v dopise Roztočil.

Odkupem nemovitostí by město podle Roztočila zabránilo nenávratným škodám, které v lokalitě každý den vznikají. „Město by tak navíc dostalo šanci posílit svou pozici na poli sociální politiky, jelikož v nemovitostech v ulici Přednádraží je 120 bytových jednotek,“ uvedl.  

Podle Kajnara se do domů neinvestovalo, důsledkem je jejich současný stav

Podle primátora se město případnému jednání nebrání. „Když dá nabídku, tak město ji samozřejmě projedná. A určitě se může s vedením města sejít,“ řekl Kajnar. Zároveň však uvedl, že podle odborných odhadů, které si vedení nechalo zpracovat, byl v minulosti roční příjem z nájemného v Přednádraží zhruba pět milionů korun. „Nedával tam ani korunu, proto jsou ty domy v takovém stavu,“ řekl Kajnar.  

Roztočil v reakci uvedl, že je všeobecně známo, že nájemné v lokalitě bylo v rozmezí od 3 500 do 4 500 korun, což podle něj dokládají i nájemní smlouvy. „Výjimku tvořily pouze byty, které byly po dohodě se sociálním odborem pronajímány včetně celkového vybavení. Tvrzení pana primátora je velmi mylné. Doufám, že je to způsobeno pouze tím, že dostal špatné informace,“ uvedl Roztočil.

Hlavním spouštěčem problémů v lokalitě Přednádraží byla nefunkční kanalizace. Podle majitele patří městu, které však naopak kvůli nejasnému vlastnictví podalo určovací žalobu. Soud zatím nerozhodl.

Proti Roztočilovi je vedena exekuce, domy má nařízeno zbourat

V Přednádraží žilo původně asi 200 lidí, většina obyvatel se už odstěhovala. Některé rodiny ale stále obývají dům č. 8. Majitel s lidmi před časem podepsal nové nájemní smlouvy. Nedokázal se ale dohodnout se stavebním úřadem, aby katastr přestal dům vést jako takzvanou jinou stavbu, ale vedl ho jako bytový dům. Obyvatele posléze vyzval, aby se vystěhovali. V pondělí mu stavební úřad kvůli možnému zřícení nařídil demolici dalších pěti domů. Soud navíc před několika dny zahájil proti Roztočilovi exekuci. Rozhodl tak na návrh Ostravských vodáren a kanalizací, kterým Roztočilova společnost - Domy Přednádraží, s.r.o. - dluží několik set tisíc korun. Není vyloučeno, že objekty skončí v dražbě.