Hradecká ozonová observatoř je v obležení zahraničních vědců

Hradec Králové - Ozon, takové je hlavní téma setkání odborníků z Kanady a několika evropských zemí v Hradci Králové. Právě tam testují a seřizují přístroje, kterými vědci měří ozonovou vrstvu. Hradecká solární a ozonová observatoř dodává denně informace do světové databáze v Torontu a mimo jiné i relacím o počasí České televize.

Na střechu ozonové laboratoře přicházejí vědci odečítat údaje až pětkrát denně. Kanaďan Ken Lamb přiletěl z Toronta. V kontejneru přivezl spektrofotometr, podle kterého seřídí všechny další, třeba ten z Varšavy, Budapešti, Popradu nebo i přístroj hradecký. Hradecký spektrofotometr denně zásobuje relace a rubriky meteorologů v českých médiích.

„U nás měříme vrstvu ozonovou od roku 1961. Je to jedna z nejdelších řad tady v Evropě,“ uvedl Martin Staněk, ozonová observatoř ČHMÚ, Hradec Králové. Ozon je laicky řečeno ochrannou vrstvou, „kůží atmosféry“, silnou 3 až 5 milimetrů. V posledních týdnech změřili vědci silný až dvacetiprocentní úbytek ozónu. Teď už se hodnoty vracejí k normálu.

Vlastimil Weiner k hradecké observatoři (zdroj: ČT24)