Na zkušebním okruhu ve Velimi se už 50 let prohánějí vlaky

Velim - V úseku mezi Prahou a Kolínem, v oblasti polabské roviny, leží nenápadná železniční stanice Velim. Laikům tato informace zřejmě nic neřekne, zasvěcenci však okamžitě zavětří. Nedaleko se totiž nachází železniční zkušební okruh, místo zkoušek a rekordů, které dnes slaví 50. narozeniny.

Po zkušebním okruhu u středočeské Velimi jezdí vlaky už 50 let. Železničáři tam testovali domácí lokomotivy i ty, které jezdí například pod kanálem La Manche. Dnešní výročí připomněly jízdy nejnovějších i historických vlaků.

Od roku 1963 zde železničáři testují lokomotivy, vagony i další techniku na dráze. Měří hluk, kontrolují signalizaci a simulují poruchy. Velim je proto místo zkoušek a rekordů. Například rekord v rychlosti parní lokomotivy, který byl dosažen hned z počátků okruhu, platí dosud. Jela 162 kilometrů v hodině.  

Velký okruh, který měří 13,272 km, má maximální přípustnou rychlost 230 km/h pro jednotky s naklápěcími skříněmi a 210 km/h pro ostatní železniční vozidla. Doplňuje ho menší okruh o délce 3,951 km a s povolenou rychlostí 90 km/h. Okruhy patří k významným a uznávaným zkušebním centrům pro železniční techniku a drážní zařízení. A pro České dráhy jsou zdrojem příjmů. Loni Výzkumný ústav železniční počítal se ziskem 120 milionů. Okruh totiž využívají i výrobci ze zahraničí. A to díky různým napájecím soustavám.

Okruh ve Velimi slaví 50 let (zdroj: ČT24)

„Registrujeme poměrně silný zájem, protože železniční doprava v Evropě zdaleka neřekla poslední slovo, naopak zažívá takový nový boom,“ uvedl Antonín Blažek, generální ředitel Výzkumného ústavu železničního.