Plzeň nekoupí pozemky za cenu navrženou Amádeem

Plzeň - Plzeňští zastupitelé odmítli nabídku developera na odkup pozemků kolem zbouraného domu kultury. Pražský investor Amádeus chce za 2,4 hektaru 1,4 miliardy korun. Radnice navrhne cenu, která bude zhruba pětinová. Oznámil to ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Zrzavý je za město pověřený jednáním s českým developerem Amádeem, který už deset let připravuje nedaleko centra projekt obchodního centra Corso Americká. Plánovanou stavbu za 2,5 miliardy korun odmítlo lednové referendum.

Investor se dalšímu jednání s městem nebrání, cenu zhruba 270 milionů korun, kterou mu zřejmě navrhne radnice, však odmítne. „Do projektu už jsme vložili téměř 350 milionů korun. Cena pozemku je částí celkové sumy a je někde mezi 250 až 500 miliony korun,“ tvrdí právní zástupce developera Jan Petřík. Územní řízení na stavbu běží.

Zastupitelé schválili, že Plzeň navrhne developerovi cenu v místě obvyklou, která by se měla pohybovat kolem 270 milionů korun. Nechali již údajně zpracovat znalecký posudek na obdobně lukrativní pozemek. Náměstek se chce sejít s Amádeem co nejdříve. Proti koupi za 1,4 miliardy korun bylo 37 přítomných zastupitelů, dva se zdrželi.