Peníze z rizikových ROP využijí kraje v dopravě a školství

Praha –  Evropské peníze, které se po rozhodnutí vlády přesunou z rizikových operačních programů do těch bezproblémových, využijí kraje většinou ve školství, sociální integraci a dopravě. Z peněz, jež kabinet odebral programu ROP Severozápad, získá ROP Moravskoslezsko 800 milionů korun, ROP Střední Morava i ROP Jihovýchod 600 milionů korun, ROP Jihozápad a ROP Střední Čechy zhruba po půl miliardě korun. ROP Severovýchod by chtěl požádat o 600 milionů korun.

Vláda na svém středečním zasedání schválila přesun 7,3 miliardy korun z rizikových operačních programů. Operační program ROP Severozápad přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. Kromě toho ministerstvo navrhlo přesunout 3,7 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc.  

Limit čerpání pro letošní rok podle ministerstva pro místní rozvoj nyní plní pouze dva operační programy, OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko a OP Doprava, a tři regionální operační programy.

Rozhodnutí vlády není definitivní, slovo má i Evropská komise

Podle předsedy Regionální rady ROP Severozápad Petra Navrátila rozhodnutí vlády ještě není definitivní, dokud s tím nebude souhlasit monitorovací výbor a Evropská komise. „Je to tak trochu rána do zad,“ uvedl Navrátil. „Ukazuje to také, jestli má vláda snahu ROP Severozápad vůbec spustit, já ale pořád věřím, že ano,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„ROP Jihozápad reflektuje zprávu o realokaci finančních prostředků z rizikových OP. V nejbližší době bude vše projednávat monitorovací výbor a Výbor Regionální rady ROP Jihozápad tak, abychom mohli co nejdříve připravit a vyhlásit další výzvy pro předkládání žádostí o dotace,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.  

Nové výzvy, z kterých se budou získané peníze rozdělovat pro středočeský ROP, se teprve připravují. „Je to pro nás satisfakce, neboť jsme byli po bezchybném nálezu auditu Evropské komise zařazeni mezi operační programy, které dostanou navíc peníze z EU,“ uvedl ředitel úřadu Tomáš Novotný.

Středočeský ROP po vypuknutí korupční aféry bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) musel projít auditem, při kterém se zkontrolovalo 65 projektů za více než tři miliardy korun. Pochybení bylo u necelého procenta projektů, což byl údajně jeden z nejlepších výsledků auditů operačních programů v ČR. Vláda kvůli tomu podle dnešního vyjádření mluvčí kraje
Nicole Mertinové středočeský ROP vyřadila z rizikových programů.

Od počátku programovacího období, tedy od roku 2007, ROP Jihozápad podpořil 744 projektů za 16 miliard korun. Rozděleno už bylo téměř 90 procent celkové alokace ROP Jihozápad. Letos budou vyhlášeny poslední výzvy k předkládání projektových žádostí.

Středočeský ROP má v současnosti podepsané smlouvy na 685 projektů s dotacemi 16,3 miliardy korun. Celkově má k dispozici 17 miliard, z nichž bylo dosud proplaceno 11,3 miliardy. Ukončeno již bylo 505 projektů.

Financování dopravy v krajích čeká změna

Kraje by měly od příštího roku dostat také méně peněz na financování dopravy. Návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní z pera ministerstva financí totiž počítá s tím, že nynější platby ze státního
rozpočtu na železniční dopravu budou nahrazeny zvýšením příjmů ze sdílených daní. Kraje tak ovšem dostanou zhruba o 0,6 miliardy korun ročně méně, vyplývá z návrhu. Návrh podle MF iniciovalo ministerstvo dopravy.

Rozhovor s Milanem Chovancem (zdroj: ČT24)