Souhru při závažném útoku cvičí mezinárodní jednotky v Liberci

Liberec – Zástupci vojsk ze šesti evropských zemí se sjeli do severočeského Liberce. Nacvičují zde mimořádnou situaci po útoku zbraněmi hromadného ničení a koordinaci vojsk. Právě v Liberci totiž sídlí česko-britské velitelství pro tyto případy. Místní brigáda chemické ochrany patří ve světě mezi špičky.

Řídící středisko vyrostlo přímo v areálu libereckých kasáren. Objemný stan ukrývá hlavně počítače a strategické mapy, je opevněný a hlídaný jako v případě válečného konfliktu.  „Veškerá činnost, která se provádí, simuluje reálnou situaci,“ uvedl náčelník česko-britského velitelství Martin Fokt.

Cílem je prověřit komunikaci mezi různými jednotkami v případě útoku zbraněmi hromadného ničení kdekoliv na světě. V takovém případě by akci veleli právě chemici z Liberce spolu s Brity.

Liberecká brigáda chemické ochrany se od roku 1990 zúčastnila víc než desítky zahraničních misí. Přímých bojů se ale neúčastní. Jejím úkolem je odstraňovat následky použití biologických, jaderných nebo chemických zbraní. Cvičení tady potrvá do konce týdne, pak se všichni vojáci vrátí zpátky do Londýna, kde mnohonárodnostní sbor sídlí.

Liberec hostí vojenské cvičení (zdroj: ČT24)