Středoškolák byl v USA oceněn za vynález „domácího lékaře“

České Budějovice - Marek Novák, středoškolák z Českých Budějovic, v americkém Phoenixu ohromil na olympiádě vědeckých talentů z celého světa se svým elektronickým domácím lékařem. Ze Spojených států se vrátil se stříbrnou medailí. V konkurenci více než 1500 nejlepších středoškolských studentů ze sedmdesáti zemí byly oceněny hned dva projekty středoškoláků z ČR.

Marek Novák za pouhých 500 korun vynalezl krabičku, která monitoruje teplotu, EKG, tlak i okysličení krve. Přístroj varuje před srdečním selháním. „Výhodou je, že je pro lékaře i do domácího prostředí,“ uvedl student, který se elektronice věnuje od šesti let.

Na projekt domácího lékaře se připravoval 5 let. Rok pak jednotlivé díly testoval. „Zaslouží obdiv, že středoškolák dokáže postavit zařízení, které má takové možnosti,“ míní Alan Bulava, vedoucí lékař kardiocentra v Českých Budějovicích.

Před dvěma měsíci přístroj představil na české soutěži. Už tehdy porotce překvapil například tím, proč ho vyvinul. „Jedním z akcentů je, že tady chybí kategorie vesnický lékař,“ uvedl Novák. Z Česka domácí lékař putoval na světovou olympiádu vědeckých talentů.  A i tady uspěl.

Cenu si ve Phoenixu převzala také Michaela Krákorová z Gymnázia v Brně-Řečkovicích. Ta zabodovala v kategorii anorganické chemie, kde získala třetí místo za práci s názvem Koordinační sloučeniny lanthanoidů a jejich luminiscenční vlastnosti. Celkovým vítězem soutěže se stal Rumun Ionut Budisteanu, který byl oceněn za využití umělé inteligence k vytvoření modelu nízkonákladového automobilu, který sám sebe řídí.

Geniální student ohromil v celosvětové soutěži (zdroj: ČT24)