Sbírka i grant zachraňují hrad Zlenice

Zlenice - Díky penězům ze sbírky se podařilo začít se záchranou hradu Zlenice. Nová zeď postavená z veřejné sbírky vyřešila nejpalčivější problémy s narušenou statikou. „Sbírka nás velmi potěšila, neboť jsme vybrali skoro 60 tisíc korun, které nám umožnily zahájit záchranné práce,“ říká Vladimír Havelka ze Sdružení Zlenice.

Obec nyní získala ještě necelé dva miliony z grantu a může začít s rekonstrukcí. Do práce se již pustili také archeologové. Zjišťují, jak gotický hrad přesně vypadal. Zatím vše nasvědčuje tomu, že nešlo o pouhou jednu hradní věž.

„Můžeme uvažovat i o možnosti, že čelo hradu bylo tvořeno úzkým obdélným palácem,“ uvedl archeolog Josef Hložek. Dále byl nalezen hluboký výkop, kam pravděpodobně vojáci krále Jiřího z Poděbrad nacpali střelný prach, aby mohli hrad vyhodit do povětří.

Obec Senohraby, která je majitelem zříceniny, stojí před podpisem smlouvy o dotaci z ministerstva zemědělství ve výši dva miliony korun. Práce mají začít v červenci. „Po dokončení grantu bude věž zajištěna a stabilizována tak, že provoz zde bude bezpečný,“ oznámil Vladimír Havelka.

Chystají se i další projekty, které by na Zlenici měly přilákat návštěvníky, třeba mostek vedoucí na vyhlídku nebo tabule s vizualizacemi původní podoby hradu.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)