Národní parky přicházejí o miliony kvůli chybějící vyhlášce

Vrchlabí - Národní parky přicházejí o miliony korun ročně. Po změně zákona totiž nemohou vybírat některé poplatky. Vyhláška, která by situaci změnila, přitom leží na ministerstvu životního prostředí už přes dva roky. Zároveň ale taky ubývá peněz, které parky od státu dostávají.

Kdo chtěl ještě do roku 2009 do přírody autem, musel zaplatit zhruba stokorunu. Správy parků tak měly zajištěný zdroj příjmů, který však po novelizaci předpisů skončil. „Po změně zákona nemáme nástroj jak poplatky za vjezd na území národního parku vybírat. Ročně to pro nás znamenalo zhruba dva miliony korun,“ zmiňuje mluvčí Správy Krkonšského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Vybrané peníze sloužily na opravy cest či na zlepšení turistické infrastruktury pro návštěvníky.

Návrh vyhlášky, která by současný stav změnila, leží na ministerstvu už přes dva roky. A národní parky tak přicházejí o miliony.

Stále míň je ale i peněz, které dostávají parky od státu. Ročně se jim rozpočty tenčí o desítky milionů. A tak si musí pomáhat jinak. „Připravujeme soupis parkovišť a na těch vytipovaných chceme umístit parkovací automaty. Z vybraných peněz financovat cesty pro pěší a také péči o zvěř,“ nastínil mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)