Má přednost pátrání, nebo ochrana soukromí?

Kostelec nad Orlicí – Tajemník radnice v Kostelci nad Orlicí se pustil do sporu s policií o to, jestli má přednost pátrání, nebo ochrana soukromí. Jaroslav Brandejs detektivům odmítl vydat spisy o autech dovezených ze zahraničí. Tvrdí, že na to nemají právo, pokud nevyšetřují konkrétní trestné činy, a že radnice musí soukromí lidí chránit.

V archivu jsou tisíce dokladů o autech dovezených z ciziny a lidech kolem nich. Na radnici v Kostelci nad Orlicí chtěli policisté nahlížet do správních spisů, až pět let starých. Předem ale neřekli do kterých. „Do těchto archivů policii pustíme ve chvíli, kdy bude prošetřovat konkrétní trestnou činnost, zažádá o konkrétní spisový materiál, čili až zahájí konkrétní trestní řízení v konkrétní dané věci,“ říká tajemník MÚ Kostelec n. Orl. Jaroslav Brandejs.

Policisté pátrají na radnicích od listopadu 2011. Při akci Čistka se snaží odhalovat podvody s auty. Mluvčí Policie ČR Hradec Králové Ivana Ježková sdělila, že odhaleno je několik tisíc vozidel, která byla legalizována, ačkoliv pro provoz na silnicích u nás nemají mít oprávnění. My zase chráníme soukromí lidí, hájí svůj postoj kostelecký starosta Jiří Bartoš (SNK-ED). Správní řízení není veřejné a radnice musí spisy uchovat deset let v tajnosti. Obsahují totiž například informace o ceně auta, prodejci nebo o bankovních účtech.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Tajemník i starosta mají k právu blízko, ještě nedávno byli sami elitní policisté protikorupčního útvaru. Nadřízeným je kraj, ale poručit jim nemůže. Policisté se dál snaží, aby jim na radnici v Kostelci otevřeli dveře. Zatím marně.