OBRAZEM: Jízdu králů ve Vlčnově sledovaly tisíce lidí

Vlčnov - Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku mají nového krále. Role se letos ujal jedenáctiletý Ondřej Darek Franta. Na tradiční pouť v ženském přestrojení a s bílou růží v ústech se vydal za obrovské účasti návštěvníků z širokého okolí, ale například i z Kanady nebo Japonska. Nejznámější folklórní tradice v kraji je od roku 2011 na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Aby se zde udržela, nesmí se zvyk stát obchodní značkou.

Jízdě předcházelo sobotní předání vlády králů, kterou Ondřej Darek Franta převzal od svého předchůdce Martina Matušíka. Program zahájila ranní mše. Po ní se královská družina tvořená 16 chlapci spolu s devíti děvčaty narozenými v roce 1995 vydala na cestu k obecnímu úřadu, kde osmnáctileté přijal starosta.

Mladý král vyrazil do vlčnovských ulic na koni jménem Nero. Na roli se pilně připravoval několik měsíců. Trénoval nejen jízdu na koni, ale třeba i nošení na rukou. Z dívčího kroje, který si musel obléci, ale podle své maminky Kristýny Frantové příliš nadšen nebyl: „Moc z toho radost nemá, ale když si dá kroj a korunu, je to prostě král.“ Prozradila přitom, že měl na růži, kterou po celou dobu musel držet v ústech, malou vychytávku: „Holky z klubu mu tam dali malinké lízátko, aby nedržel jen špejli v puse.“

  • Jízda králů ve Vlčnově autor: Josef Omelka, zdroj: ČT24
  • Jízda králů ve Vlčnově autor: Josef Omelka, zdroj: ČT24

Rodina nového vlčnovského krále se zaměřila především na to, aby se celá královská skupina měla dobře. Objednala mimo jiné 3 000 vlčnovských vdolečků a 500 zákusků, na pití bylo připraveno 100 litrů vína a asi 50 litrů slivovice. Podle starosty Jana Pijáčka dostala rodina na akci i finanční příspěvek: „Přistoupili jsme k podpoře již dříve, nechceme, aby to byla jen výsada bohatých lidí.“

Tradiční akci si nenechalo ujít několik tisíc lidí, podle odhadů mohlo do obce dorazit na 7 000 účastníků. Již tradičně stály na parkovišti auta a autobusy ze Slovenska či Rakouska, do obce dorazili také Angličané či Kanaďané, na Jízdu králů každoročně míří i návštěvníci z Japonska.

  • Jízda králů ve Vlčnově autor: Josef Omelka, zdroj: ČT24
  • Jízda králů ve Vlčnově autor: Josef Omelka, zdroj: ČT24

Jízda králů pochází z pohanských dob. Mladí chlapci soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži. Kromě Vlčnova se jezdí i na dalších třech místech Slovácka - v Kunovicích, Hluku a Skoronicích. „Obchůzky králů a královniček máme doložené i z Čech a dalších států Evropy,“ dodala Marta Kondrová, etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Jízda králů (zdroj: ČT24)