Budějovickým kasárnám se stále nepodařilo vdechnout život

České Budějovice - Mariánské kasárny v Českých Budějovicích jsou znovu na prodej. Poté, co je v 90. letech opustila armáda, se pro opuštěný areál nepodařilo najít žádnému z majitelů vhodné využití. Klasicistní stavba v centru města se statutem kulturní památky tak postupně chátrá. Právě ochrana památkářů je podle současného majitele největší překážkou.

Ještě v roce 2005 českobudějovická radnice prodávala kasárny, které do jejího majetku převedla armáda v 90. letech, za 20 milionů korun. Nový majitel, Českobudějovické pozemní stavby, ale skončil v úpadku a stavba šla do dražby.

Pak až na čtvrtý pokus a za 35 milionů korun získaly kasárny nového majitele. I ten ale po třech letech od svých plánů ustupuje. Situaci nám komplikuje to, že je to kulturní památka, říká předseda představenstva London Finance and Investment Corporation Martin Řehout. Památkáři ale nesouhlasí. Komerční využití objektu s přestavbou už v minulosti schválili. 

„Haškovy“ Mariánské kasárny

Kasárny proslavil spisovatel Jaroslav Hašek a sloužil tu i Václav Havel. Teď se využívají hlavně k parkování. Plán na rekonstrukci si nechala zpracovat znovu i českobudějovická radnice. Podle jejích odhadů by vyšla na 80 milionů. Kanceláře městských úřadů se tu tak nevybudují. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Miroslav Joch (ČSSD), náměstek českobudějovického primátora

„Těžko vysvětlovat občanům, že před osmi lety to město prodalo za 20 milionů a teď to kupuje za 40 nazpátek.“ 

Současný majitel vedle prodeje připravuje i projekt rekonstrukce hlavního křídla. K přestavbě za 30 až 50 milionů ale přistoupí jen tehdy, pokud se mu podaří získat dotaci.