Šumava se vrátila do zimy, zbělel Javor, Kvilda i Libín

Vimperk – Měsíc před letním slunovratem se na horách zdá, jako by začínala zima. O víkendu sněžilo v Krušných horách, v noci na neděli potom především na Šumavě, která zbělela ve výšce nad 850 metrů nad mořem. Na nejvyšší šumavské hoře, Velkém Javoru, naměřili meteorologové třicet centimetrů sněhu. Podle mluvčího Správy NP Šumava Pavla Pechouška je letošní květen nejchladnější za posledních 22 let.

V noci začalo na Šumavě mrznout a sněžilo, obyvatelé některých míst se tak probudili do bílého rána. Sníh padal například na Poledníku, v Horské Kvildě, na Březníku, v Dobré Vodě, v Prášilech nebo na Libínském Sedle. „To znamená, že jde i o lokality s nadmořskou výškou kolem 850 metrů nad mořem,“ řekl pozorovatel počasí na Šumavě Ivo Rolčík. Zdůraznil, že nový sníh v květnu je na Šumavě výjimečný.

Mluvčí šumavské správy Pavel Pechoušek upozornil, že letos v květnu na Šumavě sněžilo již sedmkrát. „Teplotní hodnoty, které zde nyní panují, jsou srovnatelné spíš s březnovými údaji,“ poznamenal. Nechladnějším dnem měsíce byla poslední neděle, kdy celodenní průměr na Březníku činil 0,9 stupně Celsia.

Nečekaný jarní sníh přinesla tlaková níže, která se v nižších polohách projevuje především deštěm. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být natolik vydatný, že se rozvodní některé řeky. Výstrahu na povodně vyhlásili meteorologové pro Plzeňský kraj.

Zemědělce z Ražic a Putimi na jihu Čech zas potrápilo krupobití. Během dvaceti minut přišli o úrodu. Škody jdou do milionů. Kroupy postihly i drobné pěstitele v dalších místech kraje. 

Pršet bude ještě dlouho, teplárny začínají znovu vytápět

Teplárny kvůli chladnému počasí znovu začínají vytápět, přestože topná sezona oficiálně končí 31. května. Vzhledem k meteorologickým předpovědím, které očekávají čtyři týdny deštivého počasí, je ale pravděpodobné, že lidé budou topit i v dalších dnech.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu trvá od počátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit či omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů a nečeká se již ochlazení. Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka není letní přitápění pro teplárny problém.

Odběratelé tepla, kteří mají v domě vlastní předávací stanici, budou moci i po skončení května využívat dodávky dálkového tepla. Ti, kteří moderní systém s předávací stanicí v domě nemají, budou muset o zajištění tepla požádat teplárny.