Za lepší bydlení pro chudé demonstrovalo v Ostravě 40 lidí

Ostrava – Přibližně 40 lidí se sešlo před ostravskou radnicí, aby protestovali proti přístupu města k sociálnímu bydlení. Odkazovali přitom především na situaci obyvatel ulice Přednádraží, kteří sice mají opustit svůj dům, ale nedostali náhradní byty. Demonstranti se po zahájení akce přesunuli před hotel, kde se koná konference, jíž se účastní zástupci Evropské komise. Přinesli s sebou transparenty s nápisy jako Ruce pryč od chudých, Nejsme vaše loutky nebo Stop kšeftování s chudobou.

Před ostravskou radnicí se sešli především zástupci občanských sdružení. „Důvodem demonstrace je přetrvávající neochota radnice jednat s Romy i s občanskými iniciativami o uvolnění bytového fondu pro lidi, kteří jsou v nouzi a nemají kam jít, a to ne vlastní vinou,“ uvedl za organizátory akce Ondřej Marek z ProAlt Ostrava. Na demonstraci přišli také lidé z Přednádraží. „Zkoušel jsem žádat o městský byt a všechno to zamítli, nevím proč, dluhy jsem neměl. Budu to zkoušet znovu,“ poukázal jeden z nich.

Za viníky situace, která nastala v Přednádraží, ovšem označil kromě městského obvodu také celé město, které se podle Marka nezabývá havarijním stavem kanalizace, a majitele budov, společnost Domy Přednádraží, který se o budovy nestaral.

Místostarostka Moravské Ostravy Petra Bernfeldová však upozornila, že obvod má platné zásady pro přidělování obecních bytů. „Jsou pro všechny stejné. Samozřejmě, když si prostudují zásady a budou splňovat podmínky, tak se do výběrového řízení určitě mohou přihlásit,“ uvedla. Ondřej Marek ovšem podmínky kritizoval. „Jsme proti tomu, aby byla politika města taková, že dává sociální byty jen tomu, kdo nebere dávky. K čemu pak ty sociální byty jsou?“ podotkl.

V bývalých drážních domech nedaleko lokomotivního depa v ulici Přednádraží žijí dnes lidé v posledním domě, a to přesto, že je majitel budovy vykázal. Odmítají se odstěhovat, dokud nedostanou náhradní byty. Když společnost Domy Přednádraží budovy koupila, plánovala jejich rekonstrukci. Vše se zaseklo na rozbité kanalizaci, kvůli které zůstávají v domech splašky. Nikdo se však neměl k opravě, nebylo totiž jasné, zda patří městu, státu nebo Českým drahám. Nakonec se z oblasti stalo ghetto, jeho obyvatelé přišli o elektřinu i pitnou vodu a stavební úřad označil domy za neobyvatelné.

Demonstrace za lepší bydlení (zdroj: ČT24)