Přestavbu náchodské nemocnice zaplatí kraj ze svého

Náchod – Bez příspěvku od Evropské unie se nakonec obejde přestavba náchodské nemocncie. Královéhradecký kraj se rozhodl, že miliardu korun zaplatí ze svého, aby se vyhnul problémům s termínem, do kdy musí být stavba hotová. Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) současně rovnou oznámil odklad rekonstrukce nemocnice o rok. Skončí tedy na přelomu let 2016 a 2017.

Náchodská nemocnice chátrá, hejtman Franc ovšem zdůraznil, že stažení žádosti o evropskou dotaci v žádném případě neznamená, že by ji Královéhradecký kraj chtěl v takovém stavu ponechat. „Na projektové dokumentaci, kterou máme nyní k dispozici, se nic nemění. V platnosti zůstávají i stavební povolení. Stavba bude pouze rozložena do delšího času a základní financování bude z peněz kraje,“ řekl Franc.

Oprava nemocničního areálu začne letos přeložkami silnic a inženýrských sítí. Kolik bude tato etapa stát, rozhodnou krajští zastupitelé v červnu, projekt počítá se 70 miliony korun. „Bude to signál, že to myslíme vážně,“ předjímá hejtman rozhodnutí zastupitelstva. Největší část prací za 800 milionů projednají zastupitelé na podzim, práce začnou příští rok.

Celkem přijde rekonstrukce náchodské nemocnice na miliardu. Kraj původně chtěl získat 400milionovou dotaci s tím, že na zbytek si vezme úvěr. Protože o dotaci nakonec nežádá, chce hejtman získat potřebné stamiliony z rozpočtové rezervy a z peněz dávaných každoročně na investice.

Kraj se bojí korekce, termínů i ÚOHS

Novou koncepci rekonstrukce náchodské nemocnice představil kraj poté, co minulý týden zrušil tendr na dodavatele. Odstoupení od žádosti o dotaci zdůvodnil hejtman Franc nejasnostmi ohledně placení korekce a budoucnosti ROP Severovýchod a podmínkami dotace, zejména požadovaným termínem dokončení. Ten ohrožovaly například výhrady ÚOHS k tendru.

Rozhodnutí zaplatit opravu nemocnice ze svého kritizuje krajská opozice. ODS již dříve označovala přestavbu za megalomanský projekt, její krajský předseda Martin Puš sice připustil, že nemocnice investici potřebuje, ale její financování podle něj musí jít z jiných zdrojů než z rozpočtu kraje.

Nemocnice bez dotace (zdroj: ČT24)