Obří polygon hasičů v Hradci nebude, nejsou peníze

Praha - Stát definitivně upustil od stavby výcvikového střediska hasičů na letišti v Hradci Králové. Na stavbu původně téměř za 2 miliardy korun, později zmenšenou, nemá peníze. Projekt polygonu, který Česku chybí jako poslední zemi v Evropské unii, se připravoval pět let. Městu se rozhodnutí nelíbí, do příprav totiž vložilo desítky milionů korun.

„Je nepochopitelné, že stejná vláda, která tento projekt pět let prosazovala právě zde v Hradci Králové, ho teď s definitivní platností zamítla. Tyto se sliby se po tolika letech ukázaly být liché,“ uvedl primátor Zdeněk Fink (HDK). Město podle něj bude zvažovat možnosti uplatnění náhrad po státu.

Nemovitosti na letišti, jejichž osud byl spojován s budoucím polygonem, zchátraly a ztratily na hodnotě. Město také spoléhalo na to, že centrum přinese velký počet pracovních míst a oživí podnikatelské prostředí. „I přes současný zamítavý postoj ministerstva však město chce i nadále o projektu, který považuje za smysluplný a potřebný, jednat,“ uvedla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková.

Projekt výcvikové základny z peněz EU původně za celkem 1,8 miliardy korun již jednou ministerstvo zastavilo, a to v listopadu 2010, kdy byl ministrem vnitra Radek John. V lednu 2012 však ministr Jan Kubice oznámil, že projekt by měl pokračovat, ale proti původním plánům zhruba o třetinu menší a levnější. Peníze na stavbu chtěli hasiči získat z fondů EU v programovém období 2014 až 2020.

Podle původních plánů měla výstavba centra začít letos na jaře. Moderní výcviková základna dosud záchranářům v zemi chybí a Česko je poslední zemí v EU bez takového centra. Hlavní částí základny měl být výcvikový polygon, který by umožnil nácvik likvidace krizových situací a havárií v reálných podmínkách. Pro simulaci nehod měla vzniknout například železniční trať či dálniční úsek i s tunelem.