Karlovarský primátor podezřelý ze střetu zájmů - kvůli časopisu

Karlovy Vary – Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) čelí trestnímu oznámení kvůli možnému střetu zájmů. Kulhánek totiž působí ve vedení lázeňského časopisu. Předchozí vedení města připravovalo soudní spory kvůli možným nevýhodným prodejům. Podnikatelé, kterých se kauzy týkaly, přitom měli být napojeni na společnosti, které v časopise inzerovaly.

Primátor je přesvědčený, že jde o politický útok. Tvrzení, že by kvůli penězům za inzerci brzdil soudní spory města, označuje za nesmysl. Kdo přesně tehdy v časopise inzeroval, si nevzpomněl. Připustil ale, že se v něm inzeráty firem, se kterými hrozil soudní spor, mohly objevit. „Časopis, který existuje 22 let, tak má určitý kmen společností, které v něm periodicky inzerují po celou dobu jeho života,“ řekl k tomu Kulhánek.

„Nikdy nám na žádném jednání nesdělil, že žalované strany jsou zákazníci, od kterých bere statisíce za reklamu,“ poukazuje právník Karel Jelínek. „Řešil kauzy, neřekl to, nevyloučil se. Bohužel pak to nutně vrhá podezření, že jeho přístup byl zdeformovaný,“ myslí si opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa).

Organizace, která se zabývá případy korupce ve veřejné správě, spolu s Kotkem proto podala na primátora i radu trestní oznámení. „Nespravovali majetek města řádně. To znamená tím, že ty kauzy nerozkrývali, tak došlo k újmě na majetku města, a tím pádem porušili svou zákonnou povinnost řádného hospodáře,“ domnívá se Tomáš Jungwirth z Ekologického právního servisu.

Primátor s tím ale nesouhlasí. Podle něj všechny pochybné prodeje majetku a zakázky bývalého vedení právníci prověřují. Z rodinné firmy prý navíc nemůže odejít. „Je to veřejná obchodní společnost, která musí mít dva společníky. Mým odchodem by společnost  zanikla, a to jsem deklaroval, že neudělám,“ prohlásil Kulhánek.

Kritika od části opozice a trestní oznámení na primátora Karlových Varů (zdroj: ČT24)