Židé si v Žatci připomněli oběti holokaustu z řad místních

Žatec - Na znovuotevřeném žateckém hřbitově si Židé připomněli oběti holokaustu z řad místních obyvatel. V roce 1930 jich ve městě žilo přes 900, dnes zůstala jediná rodina. Rodácké spolky se snaží obnovit hřbitov i žateckou synagogu. Pietního aktu se zúčastnili i němečtí rodáci ze Žatce.

Členka židovské obce Gabriela Beková připomněla, že hřbitov u východního okraje hřbitova křesťanského byl založen v roce 1869. „Teprve v 90. letech se ho ujala naše obec. V roce 2004 byl slavnostně otevřen, na jeho celkovou obnovu ale nejsou peníze,“ dodala. Právě její rodina je poslední židovského původu v Žatci.

Setkání se zúčastnili i členové německého spolku rodáků ze Žatce. „Jsou to děti odsunutých Němců nebo jejich potomci. Dnes byli také u pamětní desky v Postoloprtech,“ řekl předseda Sdružení rodáků a přátel města Žatec Petr Šimáček. Deska připomíná Němce zavražděné na konci druhé světové války. Den zakončili na židovském hřbitově. „Je to akt smíření,“ dodal Šimáček.

Historii Židů na Žatecku se jeho sdružení věnuje společně s německým Nadačním spolkem Saaz/Žatec. Jejich projekt Židé na Žatecku si dal za cíl sbírat svědectví a dokumenty o místních židech a pomoci s obnovou tamního hřbitova a synagogy. Prezentují je na výstavě v synagoze a na webových stránkách.

Pieta připomněla oběti holocaustu z řad žateckých Židů
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

První zmínky o Židech v Žatci pocházejí z roku 1350, v roce 1930 jich žilo ve městě přes 900. „Židé v Žatci tvořili více než deset procent obyvatelstva, neboť je nutno započítat i asimilované Židy,“ řekl ve svém projevu místní rodák Otokar Löbl. Válku přežila necelá stovka.