Středočeský kraj váhá s poskytnutím dotací na nové kotle

Praha - Středočeši zřejmě budou moci žádat až o 40 tisíc korun na nový kotel. Přispěje kraj a ministerstvo životního prostředí. Peníze se měly rozdělovat už od června, hejtmanství teď ale váhá. Začíná teprve zkoumat, jestli by o dotace na kotle byl mezi lidmi vůbec zájem, a vymýšlí nové podmínky pro jejich udělení.

Kotlíkové dotace už úspěšně fungují v Moravskoslezském kraji, kde jsou emise škodlivin ve vzduchu dlouhodobě vysoké. „V poslední výzvě jsme mezi 1000 žadatelů rozdělili celkem 40 mil. korun,“ podotkl mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Dotaci ale nezíská automaticky každý, kdo o ni požádá. Rozhodující bude, jak moc je v dané lokalitě znečištěné ovzduší, a také, jestli se finančně zapojí obec. „Že by část platil stát, část kraj a určitou menší část by platila města a obce, tam kde by se ta dotace realizovala,“ uvedl náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Cena nového kotle se pohybuje kolem 80 tisíc a díky dotaci by Středočeši mohli získat až polovinu peněz. Středočeský kraj ale s vypsáním výzvy stále otálí. „Má to zpoždění proto, že chceme skutečně zjistit, zda o to je zájem,“ dodal Semerád. Lidé se proto mají vyjádřit v anketě. Informace jsou na webu a na úředních deskách obcí. Krajští úředníci jsou už teď zavaleni stovkami dotazů od lidí i od starostů. Pokud anketa potvrdí  velký zájem, peníze by se mohly začít rozdělovat na podzim.

Dotace na kotle taky ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)