Pražská rada navrhla odvolání dalších členů ODS z dozorčích rad

Praha - Rada hlavního města Prahy složená výhradně ze členů TOP 09 navrhla odvolání dalších členů ODS z dozorčích rad společností vlastněných městem. Změny proběhnou na nejbližších valných hromadách a týkají se společností Pražská plynárenská, Pražské služby a Kolektory, a. s. Personální změny jsou podle TOP 09 pokračováním dohody s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). „Byla to dohoda k očištění dozorčích rad od starých kádrů,“ řekl pověřený primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček.

Z funkce šéfa dozorčí rady Pražských služeb navrhli radní odvolat starostu Prahy 4 Pavla Caldra (ODS). Caldr bude odvolán na červnovém jednání valné hromady společnosti, řekl Hudeček. Změny ve vedení společností s městským podílem chtějí radní za TOP 09 také v Pražské plynárenské Holding, na valné hromadě navrhli odvolat Pavla Sladkovského.

Ve společnosti Kolektory Praha, jejímž je Praha stoprocentním vlastníkem a rada města tak jejich valnou hromadou, radní změny již provedli, z valné hromady odvolali Radima Broučka. Podle Hudečka z funkce v dozorčí radě odstoupil starosta Prahy 15 Pavel Klega (ODS) a v dozorčí radě tak byl sudý počet členů. „Všichni odvolaní členové jsou nominanti ODS,“ řekl Hudeček.

Rada dnes schválila také změny v rozhodovacích procesech na magistrátu, veškerá důležitá rozhodnutí musí být probírána Radou hlavního města Prahy. Toto pravidlo platilo i v minulosti, v mnohých případech se jím ale vedení města podle radních za TOP 09 neřídilo. Příkladem může být třeba uzavírání nájemních smluv nebo některé dodatky smluv týkajících se stavby tunelu Blanka.

„V minulých letech bylo na magistrátu delegováno čím dál tím více pravomocí na úředníky. Cílem bylo vše přesměrovat na úředníky, aby politici byli zbaveni zodpovědnosti a tlaku médií,“ zdůvodnil pověřený primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček. Dodal, že svá zjištění předá rada policii, protože postup přesunu kompetencí byl podle jeho názoru na hraně zákona.

Radní za TOP 09 jmenovali komisi k parkovacím zónám Zavedení nových zón v Praze 3 na Jarově, v Praze 4, 5, 6 a 8 zastavili radní v dubnu s tím, že chtějí vytvořit koncept pro celou Prahu. Rozšíření zón tak i přes nesouhlas radnic zbrzdili zhruba o rok a půl až dva roky. Komise bude mít za úkol definovat možné problémy, které mohou rozšiřování zón placeného stání provázet. Na základě toho pak vznikne studie, která bude řešit parkování na celém území hlavního města. Město bude muset zajistit nový způsob placení za parkování, třeba prostřednictvím mobilních aplikací nebo platebních karet. Stávající způsoby plateb byly především kvůli instalaci a provozu parkovacích automatů příliš nákladné.

Do 14 dnů hodlají radní předložit financování tunelu Blanka tak, aby mohl být dokončen a nehrozilo předčasné ukončení projektu. „Naším úkolem je v tuto chvíli tunel Blanka urychleně dořešit. Co se týká zákonnosti těch proběhlých úkolů, to je otázka pro orgány činné v trestném řízení, se kterými budeme maximálně spolupracovat,“ uvedl Hudeček.

Brífink po zasedání Rady hl. m. Prahy (zdroj: ČT24)

TOP 09: Náš primátor pojmenuje chyby v Praze a minimalizuje škody

Podle celostátního vedení TOP 09 bude úkolem primátora Prahy za TOP 09 pojmenování dosavadních chyb v řízení hlavního města a minimalizace škod. Strana je připravena převzít za metropoli rozhodující politickou odpovědnost a odmítá se přitom nechat rozptylovat spory v ODS. Na tiskové konferenci to uvedla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová. Šéf pražského zastupitelského klubu strany Jiří Vávra pak doplnil, že zatím není jasno v tom, kdo by měl za TOP 09 tento post zastávat.

„TOP 09 upřednostňuje, aby v první řadě byla vytvořena funkční koalice či jiná forma vládnutí hlavnímu městu Praze. A teprve poté na základě odpovědného rozdělení gescí se můžeme bavit o tom, kdo z TOP 09 by vykonával post primátora,“ řekl Vávra.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda:

„Je jasné, že celostátní vedení TOP 09 podpořilo pražskou TOP 09 ještě před odvoláním primátora. Oni říkají: 'Rozhodli jsme se rozbít pražskou koalici a spolupracovat s ČSSD.' Je to právo TOP 09, ale ať řeknou na rovinu, že jim vadilo, že primátor Svoboda byl příliš populární a jejich lidé neviditelní.“

Celorepublikové předsednictvo TOP 09 dnes opět podpořilo své pražské spolustraníky, Langšádlová jeho jménem zdůraznila, že TOP 09 odmítá hysterické útoky vedení ODS a také přenášení komunálního problému do celostátní politiky.

Tisková konference TOP 09
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Předsednictvo také zdůraznilo, že to nebyla TOP 09, kdo obešel vítěze voleb v Praze v roce 2010 a za jeho zády uzavřel koalici s ČSSD. Strana připomněla, že stejným způsobem se ODS zachovala v devíti významných pražských městských částech a v žádném z těchto případů ze strany TOP 09 nenastalo „zatěžování vládních koaličních vztahů“. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ale oponoval, že Svoboda byl zvolen při řádném povolebním vyjednávání a že se ve své funkci osvědčil: pražský primátor byl nejpopulárnějším hejtmanem v celé České republice.

Důvodem rozpadu koalice byly podle předsednictva TOP 09 neschopnost či neochota zástupců ODS řešit „palčivé problémy“ Prahy a otevřeně přiznat zjevné chyby, které musí být napraveny. Jejich pojmenování a minimalizace škod bude úkolem primátora TOP 09 a doplněné rady, dodalo dnes předsednictvo TOP 09.

Vláda ODS v Praze skončila po dvaadvaceti letech ve čtvrtek 23. května, kdy pražské zastupitelstvo odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), ve funkcích skončili také všichni zbylí radní za ODS.

V radě města zůstalo pouze šest členů z jedenácti, všichni za TOP 09. Vzhledem k tomu má rada více než polovinu členů,je usnášeníschopná, takže může schválit sporné body, které dosud ODS odmítala.

Na minulém jednání rady hlavního města Prahy odvolali radní složení výhradně ze zástupců TOP 09 dva členy ODS - Davida Vodrážku a Josefa Noska - z dozorčí rady dopravního podniku. Otázky kolem dostavby předraženého tunelového komplexu Blanka a jednání o odkupu podílu v Pražských službách převezme po radním Noskovi Pavel Richter (TOP 09). Z pozice předsedy dozorčí rady Obecního domu odvolali radní Petra Zemana (ODS).

Radní TOP 09 pověřili dopravní podnik jednáním o změně kontraktu na nákup tramvají za 19,2 mld. Kč. Chtějí ho rozložit do delšího časového období. Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity. Tramvaje DPP začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. V současnosti podnik řeší osmimiliardový směnečný program, aby mohl zaplatit další dodávky.

Novou metropolitní radu by měli lidé znát do 6. června, kdy pokračuje přerušené jednání zastupitelstva hlavního města. K přerušení přistoupili zastupitelé poté, co v radě skončil exprimátor Svoboda a další zástupci ODS.

Magistrát hl. m. Prahy
Zdroj: ČT24/Jan Langer

ODS si dala čas na rozmyšlenou, ČSSD zase podmínky

Pražští sociální demokraté včera předali zástupcům TOP 09 podmínky, za kterých by byli ochotni spolupracovat s největší stranou pražského zastupitelstva. Patří k nim podíl na tvorbě rozpočtu, účast opozice v dozorčí radě DPP nebo nová volební pravidla pro komunální volby. Představitelé TOP 09 si ponechali lhůtu na prostudování materiálu, už s předstihem ale předseda zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra po jednání označil třetinu požadavků za „zcela neakceptovatelnou“.

Heger prý ustoupil od plánu převést na Prahu čtyři nemocnice

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nepředloží plán převést ze státu na Prahu čtyři pražské nemocnice, uvedl iDNES.cz s tím, že ministr tím splní jednu z podmínek chystané spolupráce TOP 09 a ČSSD ve vedení města po rozpadu pražské koalice TOP 09 a ODS. O převod nemocnic na hlavní město usiloval bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Právě nejasná situace na magistrátu může být jedním z důvodů, proč Heger od tohoto záměru ustoupil.

Vstoupí-li pražská ODS do nové koalice, kterou se snaží sestavit TOP 09, stane se tak až příští týden, její členové si nechali čas na rozmyšlenou do tohoto pátku. TOP 09 v novém návrhu koaliční smlouvy nabízí jen 4 místa a post primátorova prvního náměstka, ODS však počítá právě s navázáním na rozpadlou koalici, takže by opět dostala post primátora a 5 z 11 křesel v radě.

Kartami navíc může zamíchat také rozkol v pražské ODS. TOP 09 totiž potřebuje k dosažení většiny získat podporu 6 zastupitelů - a místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který od občanských demokratů odešel, očekává, že v jeho rodícím se klubu se minimálně tři sejdou. Potom by TOP 09 stačilo získat tichou podporu od nich a od tří zastupitelů, které má KSČM.