Duchcovský incident: Jeden z útočníků se omlouvá

Duchcov - Útok skupiny Romů na manželský pár rozmíchává na severu Čech opět protiromské nálady. Záběry z kamery městské policie, které ukazují, co se vlastně stalo, již na internetu vidělo přes 170 tisíc lidí. Jak se záznam strážníků dostal na veřejnost a ani co bylo důvodem střetu, není dosud zřejmé. Na zítřek je kvůli incidentu svolána demonstrace, na niž se podle internetu chystá zhruba 700 lidí.

Na záběrech lze vidět dvě ženy, jak bijí a kopou třetí ležící na zemi. Při rvačce útočníci použili i větvě. „Poškodili jsme je, já vím, lituji toho, chtěl by se za to omluvit,“ omlouvá se jeden z útočníků, šestnáctiletý David. Tvrdí, že útočil opilý a nevěděl, co dělá. Oběti, které žijí v sousední ulici, se vyjadřovat nechtějí. Podle tiskového mluvčího Policie ČR Daniela Vítka byli z pokusu těžkého ublížení na zdraví obviněni tři muži a dvě ženy.

Rvačka se stala přímo před služebnou městské policie, uvnitř ji skrze kameru sledoval strážník, napadeným ale nepomohl. „Neznám důvody, proč jednal, tak jak jednal, respektive nejednal, byl propuštěn,“ řekl ČT ředitel městské policie Duchcov Josef Hulín.

Starostka Duchcova Jitka Bártová (Šance pro Duchcov) se obává toho, jací lidé se skutečně zítra na náměstí sejdou: „Mám strach z toho, že se tam dostaví lidi, kteří nebudou stát o dialog,“ řekla pro ČT. Pořadatelé protestu nechtějí na náměstí žádné extremisty: „Ať nás přijdou podpořit hlavně Duchcováci,“ dodává svolavatel protestu Jindřich Svoboda.

Policie posílila hlídky a chystá další opatření. V ulicích je znát napětí. Podobná rvačka před dvěma lety odstartovala sérii protiromských demonstrací na Šluknovsku. Duchcov má podobně vysokou nezaměstnanost i kriminalitu.

Petra Tachecí o duchcovských událostech (zdroj: ČT24)