Mariánský most oslaví patnáctiny, město do něj ještě vloží miliony

Ústí nad Labem — Mariánský most je sice oceňovanou ozdobou, ale současně i trnem v patě Ústí nad Labem. Hádky o jeho účelnosti již dávno utichly, zato však i patnáct let od jeho otevření zůstávají jiné spory – městu vážně hrozí, že bude muset dodavateli zaplatit přes půl miliardy. I kdyby nakonec platit nemuselo, stále bude dávat miliony za údržbu.

Kdysi se Mariánský most stával terčem sarkasmu, lidé o něm vzhledem k poloze hovořili například jako o „zkratce ze skály do krematoria“. I díky významnému architektonickému ocenění sice stavbu přijali, ta však ústecké radnici dělá starosti dodnes. Až 600 milionů korun včetně úroků možná bude muset zaplatit dodavateli stavby firmě Hutní montáže, která se s městem soudí o doplacení za vícepráce. I bez toho ale most významně zatěžuje městský rozpočet kvůli drahé údržbě. „Můžeme diskutovat i o deseti milionech, které by v nejbližší době bylo potřeba do toho nainvestovat,“ poukázal náměstek primátora Pavel Boček.

Ústecká radnice s něčím takovým v době, kdy most vznikal, nepočítala. Místní politici všechny skeptiky utěšovali tím, že mají ministerský příslib, že stát dokončený most odkoupí. „Co by mohlo být výše než podpis ministra. To musí platit vždycky,“ řekl bývalý hejtman Jiří Šulc. Nakonec však péče o most zůstala na městě, ministerstvo dopravy se ke slibu nehlásí. Nic jiného než zaplatit miliony na jeho údržbu tak městu nezbývá. Náměstek Boček podotkl, že zbourat most už nejde, tím spíše, že by bez něj doprava ve městě už dávno zkolabovala.

Jan Stuchlík o Mariánském mostu (zdroj: ČT24)