Muž prohlášený za mrtvého si po 20 letech přišel pro občanku

Jeseník - Policisté našli muže z Jeseníku, který byl téměř 20 let nezvěstný a před několika lety byl prohlášen za mrtvého. Muž se ukrýval pod cizí identitou na Vsetínsku. Chtěl se zřejmě vyhnout vězení, kam jej soud v roce 1994 poslal za majetkovou trestnou činnost. Svou identitu chtěl získat zpět až nyní, zřejmě v souvislosti s amnestií, uvedla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

„Třiačtyřicetiletý muž z Jeseníku byl naposledy viděn na konci roku 1994, kdy mu bylo vyměřeno téměř 25 let. Tehdy odešel od jednání soudu, který ho odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost. Pár týdnů nato bylo po muži vyhlášeno pátrání,“ uvedla policejní mluvčí.

V roce 1997 byl pohřešovaný muž bez přítomnosti rozveden a o 13 let později prohlášen za mrtvého. Muž na sebe upozornil až letos v lednu, zřejmě v souvislosti s amnestií. Na úřadu ve Frýdku-Místku oznámil ztrátu občanského průkazu. Když zjistil, že mu doklad nebude automaticky vydán, odešel. Druhý den se obrátil na jesenickou radnici a uvedl, že chce nový doklad totožnosti a že byl prohlášen za mrtvého. Informace se tak dostala k policistům, kteří po něm začali pátrat.

„Třiačtyřicetiletého muže se jim podařilo vypátrat na Opavsku. Policisté jej ztotožnili a opravdu zjistili, že se jedná o muže, který v roce 1994 zmizel ze světa. Celých 18 let neopustil Českou republiku. Žil v malé vesničce na Vsetínsku. Nikde oficiálně nepracoval. Přivydělával si pouze občasnými brigádami,“ doplnila jesenická mluvčí. Muž před pěti lety začal vystupovat pod cizí identitou svého známého.  

Policie neví, co s ním: Jeho spis byl už skartován

O osudu pohřešovaného muže nyní rozhodne soud. Podle policistů zatím není jisté, zda bude muset trest, který si měl odpykat, ještě vykonat. Policisté nevědí, kolik let měl muž ve vězení strávit. Jeho spis byl již skartován. Podle nich však muž od té doby zřejmě žádnou jinou trestnou činnost nepáchal. Své doklady bude moci získat zpět až poté, co soud zruší usnesení o jeho prohlášení za mrtvého.