Klidnou demonstraci v Duchcově vystřídal pochod k romským domům

Duchcov (Teplicko) – Do míst obývaných romskou komunitou se po demonstraci proti romské kriminalitě, která proběhla v Duchcově, pokusila vydat část účastníků. Několika stovkám lidí se však do cesty postavili policisté. Samotná demontrace byla klidná, svolali ji tři duchcovští občané poté, co se na veřejnosti objevily informace o útoku skupiny Romů na mladý manželský pár. Podle starostky Jitky Bártové se Duchcovští původně chtěli sejít k diskusi, na náměstí nakonec dorazilo asi tisíc lidí.

Kvůli demonstraci panovala v Duchcově celý den napjatá atmosféra. Místní romská komunita zůstala doma, někteří ráno ani nepustili děti do školy. Hodinu před začátkem se ale duchcovští Romové sešli, aby se pomodlili za klid a mír. „Když se lidi perou, tak se vždycky perou dva,“ připomněl přítomný farář.

Klidnou demonstraci vystřídal nepovolený pochod, zastavila ho policie

Tisíc demonstrantů se na náměstí sešlo v šest večer, samotná akce byla klidná. „Původní záměr organizátorů byl, že se sejdeme jen Duchcovští, popovídáme si o tom a já představím opatření, která udělalo město,“ přiblížila duchcovská starostka Jitka Bártová původní záměr. Ten se také podařilo splnit, spíše než hlučný protest probíhala na náměstí diskuse. „Neházím všechny Romy do jednoho pytle. Ale pokud si stěžují, že je jim tolik ubližováno, tak proč se neseberou a nejdou jinam? Já bych to udělal,“ řekl dnes shromážděným jeden z pořadatelů Jindřich Svoboda. Starostka potom slíbila, že svolá setkání duchcovských občanů. „Můžeme o všem diskutovat,“ slíbila.

Po ukončení demonstrace se však asi 150 jejích účastníků rozhodlo zamířit do míst obývaných Romy a na místo, kde došlo ke rvačce, jež napětí v Duchcově vyvolala. Pochod však nebyl povolený, v cestě demonstrantů se tak objevili těžkooděnci. Ti v okolí duchcovského náměstí čekali právě pro případ, že by k něčemu podobnému došlo. Během další hodiny se začali lidé rozcházet, po osmé již u duchcovského náměstí zbývaly poslední hloučky.

Klidnou demonstraci v Duchcově vystřídal pochod k romským domům (zdroj: ČT24)

Lidi z jiných míst pořadatelé na demonstraci nechtěli

Organizátoři demonstrace předem zveřejnili informaci o ní na Facebooku, kde ji podpořily tisíce lidí. Později oznámení stáhli a vyzvali lidi, aby do Duchcova nejezdili. „Duchcovské problémy si chceme řešit sami. Všem, co nám chtěli přijet pomoc, děkujeme, ale opravdu o cizí pomoc v tuto chvíli nestojíme,“ napsali na sociální síti.

Podle policistů ovšem jeden z pořadatelů demonstrace na internetu vyzval k „vyvraždění černých“ a k videu z pouliční kamery, které zveřejnil na svém facebookovém profilu připojil i rasistické nadávky. „Policie všechna vlákna diskuse sleduje. Zatím ale nebylo nic vyhodnoceno jako trestný čin,“ zdůraznil policejní mluvčí Daniel Vítek. Pořadatel protestů se od extremistů distancoval a vyzval, aby bylo shromáždění poklidné.

Incident, na který pořadatelé demonstrace reagují, se stal v noci na 18. května. Skupina mužů a žen napadla mladý manželský pár, který se vracel z diskotéky. Stal se pod dohledem pouliční kamery a sledoval ho duchcovský strážník. Podle starostky Bártové nezasáhl dostatečně účinně, město ho proto propustilo. Policie kvůli útoku obvinila z těžkého ublížení na zdraví tři muže a dvě ženy ve věku od 16 do 44 let. Podle informací vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnková je rodina, kterou policie z napadení obvinila, uzavřená a v Duchcově žije jen občas. „Samotní obyvatelé Duchcova, včetně místních Romů, uvádějí, že pachatelé útoku pochází z uzavřené rodiny, která se nedávno vrátila z Velké Británie a jejíž členové měli opakovaně problémy s okolím,“ uvedla Šimůnková.

Duchcovský incident není první, který vyvolal protiromské nálady

V posledních letech zažila nepokoje různá místa po celé republice:

  • Nový Bydžov, listopad 2010 – Silné protiromské nálady vyvolala série přepadení a nakonec znásilnění jedenadvacetileté dívky. Téměř polovina obyvatel města podepsala petici s požadavkem na zajištění bezpečnosti. Starosta Pavel Louda vydal prohlášení s ostrými výroky na adresu Romů a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům. V březnu 2011 přijelo do města na shromáždění a pochod svolaný Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) na 500 pravicových extremistů a zhruba 200 jejich odpůrců.
  • Nový Bor, srpen 2011 – Po potyčce se skupinou Romů utrpěli zranění tři lidé v novoborském baru. Útoku předcházel konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli údajně mačetami. Případem se zabývá Krajský soud v Liberci. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví, pátý je obžalovaný z ublížení na zdraví a výtržnictví.
  • Rumburk, srpen 2011 – Krátce po útoku v nedalekém Novém Boru se střetla skupina Romů s menší skupinkou mladíků vracejících se z diskotéky. Případem se zabývá soud, jednoho z útočníků již potrestal podmínkou, další tři dostali podmíněný trest, který zatím není pravomocný. Oba případy vyvolaly rozsáhlé demonstrace, které proběhly v Rumburku i dalších městech ve Šluknovském výběžku.
  • Břeclav, duben 2012 – Patnáctiletý chlapec si stěžoval, že ho napadla trojice Romů za to, že jim odmítl dát cigaretu. Než policisté zjistili, že si chlapec zranění způsobil sám při nevydařeném gymnastickém cviku, proběhla v Břeclavi dvoutisícová demonstrace.