Stínoví strážníci v České Lípě chrání řidiče, z radnice přicházejí žaloby

Česká Lípa – Stínová městská policie, která vznikla v České Lípě, čelí žalobám. Jednu podal ředitel městské policie, druhou chce přidat radnice – obě na zakladatele stínových strážníků Karla Šiktance. Radnice je přesvědčena, že poškodil dobrou pověst strážníků tvrzením, že berou odměny podle výše vybraných pokut. Stínoví strážníci jsou přesvědčeni, že mají pravdu a na důkaz uspořádali druhý Den bez pokut. Varovali během něj řidiče, kde jim hrozí pokuty od městské policie.

Českolipská stínová městská policie se zaměřuje na dopravní činnost strážníků, její členové zveřejňují na facebookovém profilu umístění kamer či místa, kde auta nejčastěji dostávají botičky. Tvrdí, že nic jiného než vybírání pokut městskou policii ani nezajímá – auta s botičkami nalézají lidé i na místech, kde je dopravní značení přinejmenším sporné. „Pokud městská policie dva roky pouze pokutuje a nesnaží se situaci řešit, je to lumpárna. Nic víc,“ podotkl příznivec stínové městské policie Jan Vondrouš.

Zakladatel stínové městské policie Karel Šiktanc teď ale bude muset čelit dvěma žalobám. Jednu připravuje městský úřad kvůli jeho výrokům. „Přesáhly hranu zákona zejména výroky, že strážníci z České Lípy pobírají prémie za výši vybraných pokut,“ uvedla mluvčí města Kristýna Brožová. Odkázala přitom na Šiktancovo tvrzení: „Nikdo vám toto neřekne oficiálně, ale my jsme si zjistili, že strážníci mají provize za to, že vybírají pokuty.“ Další žalobu podal ředitel městské policie Jiří Pachovský – poté, co se na Facebooku objevila fotografie, jak parkuje se svým osobním autem v místě, kam je zakázán vjezd. Sám Pachovský se ke kritice ze strany stínové městské policie nechtěl vyjádřit s tím, že nemá povolení nadřízeného.

Českolipská městská policie ale čelí kritice i z jiných stran než od Šiktancových stínových strážníků. Její současná činnost se nelíbí ani muži, který v 90. letech stál u vzniku sboru. „Myslel jsem si, že to bude pro lidi. A kde je teď? Já se za to stydím,“ uvedl zakladatel městské policie Jan Bachroň.

Lucie Pokorná o stínové městské policii (zdroj: ČT24)