Nájemníci nedluží, majitel ano. O teplo přišli nájemníci

Veselí nad Lužnicí (Táborsko) – Podobně jako neplatiči nájemného ze sociálně vyloučených oblastí se cítí obyvatelé 90 bytů ve Veselí nad Lužnicí. Teplárenská společnost jim přestala dodávat teplou vodu, nehřejí ani radiátory – a to přesto, že všichni lidé řádně platí nájemné. Dluhy však nadělal majitel domů – a to již podruhé.

Městská společnost Veselské služby odstavila dodávky tepla do pěti panelových domů s 90 byty, které patří pražské firmě Amra. O teplo lidé přišli po několika varováních, když Veselské služby nedostávaly požadované peníze. „V jednu dobu už to bylo víc než milion korun. Hospodaří s našimi prostředky a využívá toho, že vedení města hodně váhá, jestli teplo odstavit, protože jsou tam naši obyvatelé,“ přiblížil starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák.

Společnost sice po odstavení dodávek tepla všechny dluhy uhradila, její špatná platební morálka je ale pro město neúnosná. Podobně jsou na tom také obyvatelé – nejčastěji starší lidé, ale také mladé rodiny s dětmi – kteří přitom řádně platí nájem. „Je to beznaděj, protože nevíme, co nás čeká, kdy pošlou peníze, kdy budemem zase bez vody, v zimě bez tepla,“ podotkl nájemník jednoho z bytů Václav Vachovec.

Jak to bude s teplem od července, obyvatelé pěti veselských domů netuší. „Naše smlouva končí 30. června a pak je to o tom, jestli nějaká smlouva bude,“ poukázal starosta Novák.

Právní zástupce firmy Amra Jan Kodátek však ubezpečil nájemníky, že není čeho se bát. „My se samozřejmě snažíme, aby společnost dostála všem svým závazkům vůči nájemníkům,“ uvedl. Lidé z panelových domů ovšem mají se závazky pražské společnosti i přímou zkušenost – dosud nedostali vyúčtování z roku 2011 ani vrácené přeplatky.

Kristina Vrkočová o dodávkách tepla (zdroj: ČT24)