O samostatné gymnázium Hořičtí přišli, proto vytvoří nové

Hořice (Jičínsko) – Devítitisícové Hořice na Jičínsku nejspíš budou mít od přespříštího školního roku druhé gymnázium. Založit ho se rozhodla část učitelů z toho stávajícího, kteří se marně snažili zamezit jeho sloučení s dalšími středními školami a vyšší odbornou školou. Hořičtí je podporují, radnice možná nabídne budovu.

Zastupitelé Královéhradeckého kraje před dvěma lety sloučili hořické střední školy navzdory protestům studentů a pedagogům, vznikla tak instituce nazvaná Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice. Části učitelů se taková podoba nelíbí a rozhodli se založit vlastní soukromé čtyřleté gymnázium. „Do projektu nového gymnázia jsou zapojeni čtyři učitelé ze stávající školy. Chceme ten projekt dotáhnout až do konce,“ řekl jeden z iniciátorů vzniku nové školy Jiří Slezák.

Čtveřice učitelů má podporu i od hořické radnice. Ta je ochotna nabídnout soukromému gymnáziu současnou gymnaziální budovu. „Pokud ta budova bude prázdná, tak ji této škole nabídneme,“ ujistil hořický starosta Ivan Doležal. Sloučená střední škola se potom přestěhuje do jiné budovy, kterou jí zajistí kraj.

Nedostatku studentů se zřejmě nové gymnázium nemusí obávat, kraj totiž čtyřletou formu studia na stávajícím gymnáziu zrušil již před jeho sloučením. „V této chvíli bych řekla, že si dokážu představit, že takové dvě školy dokáží existovat vedle sebe,“ připustila i ředitelka sloučených hořických škol Hana Richtermocová.

Učitelé, kteří novou školu připravují, by ji rádi otevřeli příští rok v září.

Přemysl Šrámek o novém hořickém gymnáziu (zdroj: ČT24)