Statisícovou pokutu pro Krajskou zdravotní zrušil soud

Ústí nad Labem/Brno – Pokutu 700 tisíc korun kvůli tendru na nákup zdravotnické techniky zatím Krajská zdravotní platit nemusí. Společnost, která zastřešuje nemocnice v Ústeckém kraji, ji dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nyní ji však zrušil Krajský soud v Brně. Případ tím nekončí, ÚOHS se soutěží bude zabývat znovu.

Antimonopolní úřad udělil Krajské zdravotní pokutu proto, že v soutěži na dodávku zdravotnické techniky pro krajské nemocnice v roce 2008 upravila zadávací řízení, ale neprodloužila přiměřeně lhůtu na podání nabídek. Úředníci dospěli k závěru, že uchazeči o zakázku tak neměli časový prostor pro zvážení své účasti v zadávacím řízení a na případné zpracování a podání kvalifikované nabídky. Za to dostala společnost, již vlastní Ústecký kraj, 700tisícovou pokutu.

Krajský soud v Brně nyní rozhodnutí ÚOHS zrušil, ten se bude případem zabývat znovu. Může pokutu potvrdit, upravit nebo zastavit řízení. Odůvodnění svého rozhodnutí soud nesdělil.

Krajská zdravotní tendr, kterým se soud zabýval, dovedla do konce, za zdravotnickou techniku zaplatila 420 milionů korun. Vystavila se tak kritice, že byl nákup předražený.

Nejde o jediné soudní řízení, které Krajská zdravotní vede kvůli pokutě. Nejvyšší správní soud se bude zabývat pokutou 200 tisíc korun, které udělil ÚOHS za chyby v tendru na šicí materiály o předpokládaném objemu 50 milionů korun. Krajský soud žalobu Krajské zdravotní zamítl, ta však podala kasační stížnost.