Státní úřad zpomalil stavbu protipovodňových opatření, hrozí ztráta dotace

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) – Propadnutí evropských dotací na stavbu protipovodňových opatření v místní části Dolní Jablonná se bojí přibyslavská radnice. Že by zdržení, kvůli kterému situace nastala, zavinili sami, však představitelé města odmítají – průtahy podle nich způsobil Státní pozemkový úřad. Úřad chce problém vyřešit žádostí o prodloužení termínu dokončení projektu.

Stavba protipovodňových opatření v Dolní Jablonné začala, je ale možné, že skončí v polovině. „Státní pozemkový úřad, který nově vznikl, nebyl do dnešního dne schopen vypsat výběrová řízení na další projekty,“ vysvětlil místostarosta Martin Kamarád. Uvedl, že město marně přemlouvá už od března stát, aby vypsal potřebné tendry. Přitom pokud práce ihned nezačnou, propadne patnáctimilionová evropská dotace.

Státní pozemkový úřad přiznal mírné zdržení. Slíbil však, že vše dobře dopadne. „Zažádáme o to, aby se termín prodloužil, “ podotkla mluvčí úřadu Veronika Rešková. Státní pozemkový úřad také ubezpečuje, že má k dnešku všechny peníze na svém účtě a může s nimi nakládat.

Dolní Jablonnou kromě problémů s dotacemi trápí samotný fakt, že protipovodňová opatření ještě nemá dokončená. Po větších deštích totiž často do obce přitéká voda z polí, která se potom nekontrolovaně valí mezi domy.

Radovan Daněk o protipovodňových opatřeních (zdroj: ČT24)