Návštěvníci Šumavy prozkoumají běžně nepřístupná místa

Soumarský Most (Prachaticko) – Národní park Šumava si hýčká své návštěvníky, připravil pro ně totiž novou specialitu. Turisté se budou moci podívat na místa, která jsou běžně nepřístupná. Do nejvzácnějších lokalit Šumavy se zájemci dostanou po čtyřech nových trasách při takzvaných výletech do divočiny. Turisté se tak za asistence proškoleného průvodce a v početně omezených skupinkách poprvé podívají na Ždánidla na západě Šumavy a na Kamennou u Stožce.

Na nejvzácnější území může na výjimku vstoupit jen omezený počet lidí. Ochranné předpisy povolují nahlédnout do domova výjimečných živočichů a rostlin jen malým skupinám s osmi až 11 turisty, pouze jednou za dva týdny a ve vymezeném období roku. To bývá nejčastěji od poloviny července do konce října. Návštěvníci tak uvidí tradiční šumavská místa, jako původní horské pralesy na Trojmezné a na Smrčině nebo opuštěný Vltavský luh i domov tetřeva na Modravských pláních.

Na výpravy do divočiny by se měli vydat jen zdatnější jedinci. Často musí překonat vzdálenost kolem dvaceti kilometrů při převýšení 550 metrů. „Obvyklá jsou místně prudká stoupání a klesání, chůze skrz lesní porost, po kamenech, přelézání padlých kmenů, nerovný povrch,“ řekl mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek. Víc informací veřejnost najde na webu NP Šumava. Poplatky za jednotlivé trasy se liší, činí od 200 do 380 korun na osobu.

Šumavské rašeliniště
Zdroj: ČT24

O výlety do divočiny je veliký zájem

Turisty prý nejvíce láká výšlap na Modravské pláně nebo do kaňonu Křemelné. „Termíny těchto výprav jsou už téměř stoprocentně obsazeny,“ uvedl náměstek ředitele parku Tomáš Fait. Na všechny trasy s průvodcem nabízí přes léto 1171 volných míst. Z této kapacity jsou však už téměř dvě třetiny zamluveny.

Vedení parku věří, že nabídka výprav se brzy rozšíří i o další trasy do lokalit chráněné krajinné oblasti. „Šumavská příroda a její nepříliš navštěvovaná zákoutí musí být částečně dostupná i veřejnosti, nechceme její krásy před veřejností skrývat. Věříme, že jedině umožněním osobního prožitku z přírody si návštěvníci lépe uvědomí důležitost ochrany křehké přírody,“ řekl ředitel šumavského parku Jiří Mánek.

Reportáž Zdeňka Minaříka (zdroj: ČT24)