Praha: Začala evakuace, kulminace Vltavy se čeká ráno, zítra zůstanou zavřené školy

Praha - Vltava v Praze dosáhla třetího povodňového stupně a stále stoupá. Řeka by měla v metropoli kulminovat zítra kolem sedmé hodiny ráno. Průtok by mohl dosáhnout až 3 000 metrů krychlových. V centru, především kolem Vltavy, se evakuují stovky lidí. V ulicích pomáhají stavět protipovodňové zábrany vojáci a dobrovolníci. Metropoli již zasáhla dopravní omezení - již nyní jsou některé silnce uzavřeny, provoz některých úseků metra končí dnes ve 23:00 a Dopravní podnik připravuje na zítra další dopravní omezení, především v centru v okolí Vltavy. V důsledku toho zůstanou v Praze zavřené všechny školy, kromě univerzit.

Pověřený primátor Tomáš Hudeček vyhlásil v hlavním městě stav nebezpečí, Vltava večer dosáhla průtoku 2 000 metrů krychlových za sekundu. V průběhu zítřka by mohla dosáhnout až 3 000 kubíků. V roce 2002 největší průtoky byly až 5 300 kubíků. Rada města uvolnila 50 milionů korun na mimořádná opatření spojená s povodní. V Praze se staví protipovodňová hrazení, s nimiž pomáhá armáda. Objevují se názory, že Praha zareagovala pozdě, to pověřený primátor odmítá. (Více zde.)

Hladina Vltavy na Zbraslavi stoupá každým okamžikem, část obyvatel je už evakuována.

Večer zasedá v Praze opět krizový štáb, aby připravil metropoli na situaci v noci a ráno.

Na omezení v pražské dopravě se podívejte ZDE.

Městské části zavírají školy

Všechny záchranné složky jsou v Praze v pohotovosti, povolána je armáda a dobrovolníci. Primátor Hudeček oznámil, že zítra zůstanou v Praze zavřené všechny školy, kromě univerzit. Fungovat nebudou ani mateřské školy. Někde ale otevřou alespoň družiny.

Některé školy v Praze ale otevřou: Starosta Prahy 13 David Vodrážka ale na webu městské části oznámil, že všechny základní školy a mateřské školy, jejichž zřizovatelem je městská část, budou v pondělí v běžném provozu.

Voda se podle zpravodajky ČT vylila už na Kampě, kde ale není situace tak vážná, a také na silnici vedoucí do Roztok u Prahy. Rozvodněná Vltava zaplavila i rozestavěný park na pražském Střeleckém ostrově, který byl téměř před dokončením. Na stavbě za téměř 80 milionů korun zbývalo dokončit chodníky a osadit stromy. Už v červenci tady měla být nová dětská hřiště, nové osvětlení a vodovod a rekonstruované toalety.

Hasiči uzavřeli i Karlův most. „Most je uzavřen. Pomocí bagrů odstraňujeme naplaveniny. Jsou tu uvízlé kmeny stromů,“ řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podle ní je nutné zajistit volný průtok vody, aby naplaveniny most nepoškodily. Záchranáři také evakuovali pacienty z nemocnice Na Františku. Část pacientů byla propuštěna domů, 79 pacientů rozváží sanity do pražských nemocnic.

Bezplatná informační linka pro Prahu - tel. č. 800 100 991.

Dobrovolnická linka - tel. č. 1234 - sem se mohou obracet lidé, kteří chtějí pomoci.

Hasiči v Praze přestali odpoledne čerpat vodu ze sklepů. „Dosud jsme měli zhruba 190 případů čerpání vody z domů, ale museli jsme to utlumit, protože už nemáme kapacitu. Nyní se soustředíme na záchranu lidí,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. V ulici V Horkách v Praze 4 hasiči zachránili 25 lidí. Z azylového domu v Záběhlicích vysvobodili šest vozíčkářů. Večer se evakuovala vozovna Pankrác.

Botič straší. Lidé si stěžují, že je nikdo nevaroval

Na případnou evakuaci se připravuje i Praha 10, kterou protéká rozvodněný Botič. Podle radního pražského magistrátu Václava Novotného (TOP 09) je situace v okolí tohoto toku kritická. Hostivařská přehrada je už naplněná, a průtok vody tak není možné regulovat. To, co do přehrady přitéká, tak z ní také odtéká. 

Preventivně radnice už evakuovala obyvatele Domu s pečovatelskou službou Sámova. Představitelé města ale nejsou spokojeni, jak se k situaci v jejich městské čtvrti postavil magistrát. „Pražský magistrát nás nechal totálně na holičkách. Záběhlice jsou pod vodou, nikdo z naší radnice nebyl nejen přizván na pražský krizový štáb, ale jsme i bez jakékoliv jiné podpory,“ tvrdí místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

V Záběhlické ulici se ještě snaží zabránit desítky dobrovolníků vylití Botiče na ulici, plní pytle s pískem a stavějí provizorní protipovodňovou hráz. „Už týden se mohla odpouštět přehrada a v podstatě do soboty byla hladina úplně zanedbatelná, nebylo vidět, že by se na to připravovali, že by upouštěli. Až najednou to dnes přišlo,“ kritizuje úřady i Petr Hermel. Zdejší obyvatelé si navíc stěžují, že je před povodněmi nikdo nevaroval.

Dobrovolníci na Lávce u Karlova mostu plnili pytle s pískem a zabezpečují zdejší objekty. Hasiči oblast uzavřeli. Kvůli hrozbě povodní se uzavírá Klementinum, divadlo v Karlíně ruší představení.

Provoz byl zastaven mimo jiné i na lanové dráze na Petřín, na jejíž koleje spadly stromy. Od 19. hodiny probíhá evakuace obyvatel Sedlce. Praha 6 pro obyvatele připravila azyl v tělocvičně ZŠ Hanspaulka.

Elektřina a pitná voda v Praze

Petr Holubec, mluvčí PRE avizoval, že společnost vyhlašuje stav nouze. Žádá proto odběratele elektřiny, aby pochopili omezení, která vznikají v souvislosti s bezpečnostními opatřeními. PRE zatím na některých místech vypíná elektřinu, ovšem většinou z preventivních důvodů.

V Praze je posíleno chlorování vody. Dodávky pitné vody ale nejsou podle Pražských vodovodů a kanalizací ani při 3. stupni povodňové aktivity ohroženy.

V Třebenicích u Prahy dnes zemřeli dva lidé. Zřítila se na ně kvůli podmáčené půdě chata. Žena zemřela na místě, druhého člověka se z trosek snažili vyprostit záchranáři, ovšem marně. Štěchovice vyhlásily evakuaci pro všechny obyvatele s výjimkou části Zádní konce. V obci žije podle dostupných údajů 1 800 lidí.