Pražská zoo evakuuje zvířata, zítra bude zavřená

Praha - Pražská zoologická zahrada evakuuje zvířata ze spodní části areálu. Gorily s výjimkou Richarda, který se k přesunu zlákat nenechal, jsou v povodňové věži. Večer musela zoo uspat i Richarda. Do horní části zahrady pracovníci stěhují také želvy, tapíry a další zvířata, u nichž stěhování vyžaduje hodně času. Stěhování bude pokračovat až do rána a zítra bude zoo pro veřejnost uzavřená.

„V první etapě přesouváme zvířata, u kterých je přesun časově náročný a současně není spojen s enormním stresem nebo rizikem pro zvířata. Jde tedy zejména o druhy, které není nutné uspávat,“ upřesnil ředitel zoo Miroslav Bobek. Velké želvy jsou už přesunuty do Afrického domu, přestěhovali se i tapíři čabrakoví.

„Současně jsme nalákali všechny gorily až na Richarda do povodňové věže, což nám hodně uvolnilo ruce v případě, že by bylo nutné evakuovat i pavilon goril,“ řekl ředitel. Neočekává, že by hladina vody dosáhla až úrovně povodňové věže. 

Tapír byl před evakuací uspán
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Situace se průběžně mění, zoo musí pružně reagovat. Pokud se situace zhorší, některé kroky podle ředitele ještě urychlí. Do zoo se sjeli zaměstnanci, kteří jsou ochotni při stěhování pomoci. "Jsem rád, že spousta zaměstnanců sem do zoo přijela a jsou připraveni tady být přes noc. Zatím nepotřebujeme externí pomoc," reagoval ředitel na četné nabídky pomoci, které od lidí dostává.

V roce 2002 zažila pražská zoo největší evakuaci v historii 

Při povodních, které v srpnu 2002 zasáhly Prahu, utrpěla zoo značné škody. Povodeň tehdy nepřežilo 14 savců a 135 ptáků. Utraceni museli být například slon, lev a medvěd, utonula jedna gorila a dva hrošíci liberijští. Některá zvířata zahynula po evakuaci kvůli stresu. Pracovníci zahrady museli evakuovat celkem 1 010 zvířat.  

Mediálně sledovaný byl zejména únik lachtana Gastona, který zemřel vysílením poté, co se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa. Příběh vytrvalého lachtana se stal tématem pro literáty, hudebníky i výtvarníky. Zajímavý námět zaujal dokumentární i umělecké filmaře. Po Gastonovi byla pojmenována i jedna z ulic v pražské Troji.

Zprávy ve 23:00 - Aktuální informace k povodním (zdroj: ČT24)