Zareagovala Praha na nebezpečí povodně včas?

Praha - Meteorologové očekávají, že by Vltava měla kulminovat na hodnotě 3 000 kubických metrů za vteřinu, což je o něco více než polovina kubických metrů vody, než kolik protékalo Prahou v době ničivých povodní v roce 2002. Tak, jak se blíží voda do Prahy, objevují se otázky, zda se nedalo tak vysokému průtoku vody centrem metropole zabránit. Pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) pro ČT24 řekl, že magistrát postupoval přesně podle povodňového plánu. Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) si myslí, že Praha reagovala pozdě. Podobně reagoval pro ČT24 i starosta Prahy 5 Miroslav Zelený. Určité pochybení přiznal i člen krizového štábu Jiří Vávra (TOP 09).

Exprimátor Svoboda v rozhovoru pro server iDNES.cz řekl, že současné vedení Prahy rozhodlo o protipovodňových opatřeních pozdě. Narážel například na situaci v Radotíně: „Fakt je takový, že krizový povodňový řád má své zákony a říká, že při určitém průtoku vody na Berounce se musí začít stavět. Tento průtok je v krizovém plánu stanoven na hranici 450 metrů krychlových za sekundu. Tato hodnota byla v Radotíně naměřena o půlnoci. Místní krizový štáb žádal a pak i urgoval stavbu hráze, ale nic se nestalo.“

Tuto informaci potvrdila ČT24 i tisková mluvčí Prahy 5 Marcela Žižková: „Zatím se na Smíchově nestaví, protože pověřený primátor chce, aby se začalo stavět, až bude protékat 3 000 m krychlových. Náš starosta Zelený půjde na krizový štáb s rázným požadavkem, aby se začalo stavět co nejdřív, protože máme dobrovolníky, kteří mohou bariéry začít stavět okamžitě. Obyvatelé Prahy 5 jsou vystrašení a stavbu bariér požadují,“ komentovala situaci mluvčí.

Starosta Prahy 5 Miroslav Zelený pro ČT24

„Praha 5 má začít stavět protipovodňové zábrany při 2 700 m krychlových/sekundu. To se dá předpokládat, že nastane kolem třetí hodiny ranní. Vidíme situaci na jiných částech a vidíme, že v ostatních městských částech začali s výstavbou velmi pozdě, kvůli nedostatku lidských zdrojů. Proto jsme připravili dobrovolníky. Bude nám stačit, když nám magistrát poskytne veškeré zábrany, budeme schopní stavět o půlnoci sami. Na Zbraslavi se začalo stavět pozdě - každý, kdo má možnost se podívat do plánů, tak ví, při jakých průtocích se mají stavět zábrany. Takže to je každému jasné.“

Nicméně pověřený primátor Tomáš Hudeček ve vysílání ČT24 dodal, že magistrát postupoval nadstandardně, když nechal vodu z Vltavské kaskády upouštět už v pátek a sobotu. „Začali jsme přesně podle povodňového plánu,“ okomentoval situaci v hlavním městě Hudeček. Protipovodňová hrazení jsou podle něj postavena do takové výšky, aby čelila průtoku 2 200 metrů krychlových za vteřinu. Stavba zábran podle něj pokračuje v mírném předstihu před zvyšující se hladinou řeky. S výstavbou pomáhá armáda.

Člen krizového štábu Jiří Vávra (TOP 09) však přiznal, že systém krizového řízení Prahy nebyl tak výkonný, jak být měl. Na magistrátu chyběly telefony na radnice. Nynější situace také odhalila nedostatky povodňového plánu vzniklého po roce 2002.

Vltavské kaskády upouštějí ostošest

V tuto chvíli se plní Vltavská kaskáda, hydrologové tak musejí zvyšovat odtok, aby mohli regulovat množství vody v přehradách, což pak znamená i zvyšování průtoků v Praze. Šlo ale současnému vysokému průtoku v Praze předejít, pokud by se kaskáda upouštěla už s předstihem? Jiří Friedel, ředitel závodu Dolní Vltava, by se do razantnějšího upouštění z vltavských vodních děl rozhodně dříve nepustil: „Reagovali jsme na předpověď, kterou jsme měli k dispozici ve čtvrtek a pak v pátek… Nebyla žádná předpověď, která by ukazovala na tak velkou povodeň. Nebylo možné na tuto meteorologickou situaci reagovat dříve.“

„Pokud se nic nezmění, Berounka by měla odkulminovat. Plnění Vltavské kaskády, respektive Orlíku ještě bude probíhat zhruba do úterka, kdy bude ochranný objem nádrže naplněn zcela. Závisí to také na vývoji průtoku jak na Sázavě, tak na Berounce. Ten je sice předpovězen, ale předpovědi z posledních dnů neodpovídaly skutečnému stavu,“ vysvětlil Friedel.

„V tuto chvíli jsme zhruba v polovině retenčního prostoru vodního díla Orlík. Tím pádem musíme zvyšovat odtok z děl Vltavské kaskády, aby došlo postupně k vyrovnání přítoků a odtoků. To pak samozřejmě znamená zvýšení průtoku v hlavním městě,“ říká ředitel závodu Dolní Vltava. 

V tuto chvíli (kolem 20:00) protéká Prahou 2 000 metrů krychlových vody za vteřinu, z čehož tvoří odtok z Vltavské kaskády zhruba 860 kubíků. „Ve 22:00 hodin přidáme dalších 200 kubíků a ve 24 hodin dalších 200, takže to bude v Praze 2 400… V 7 hodin ráno pak máme naplánováno přidat dalších 400 kubíků za vteřinu,“ doplňuje Friedel. Praha má tak během noci další prostor k tomu, aby dostavěla zbývající prvky protipovodňové ochrany.

Navíc obyvatelé pražských Záběhlic a Hostivaře, kteří mají zatopené domy, si stěžují, že je vedení Hostivařské přehrady ani policisté před záplavami nevarovali. Potok Botič zcela zatopil některé domy v Hostivaři okolo Pražské ulice, pod vodou jsou také domy a zahrádky v oblasti Záběhlické ulice. Richard Beneš z podniku Lesy hlavního města Prahy, pod který Hostivařská přehrada spadá, následně uvedl, že dle manipulačního řádu informovali krizový štáb hlavního města Prahy. 

  • Rozvodněný Botič autor: Vondrouš Roman, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4734/473315.jpg
  • Záběhlice v Praze pod vodou autor: @MarkKeaton1, zdroj: Twitter http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4732/473151.png
  • Voda v Praze - Hostivaři autor: Roman Tuček, zdroj: Krizová mapa Česka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4733/473203.jpg
  • Voda v Praze - Hostivaři autor: Ondřej Prückner, zdroj: Krizová mapa Česka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4732/473198.jpg

Jiří Vávra, předseda TOP 09 na pražském magistrátu, o situaci na Botiči apod.

„Není to v důsledku rozvodnění Vltavy, jako spíše některých lokálních městských toků.“

Prahou by pak ráno mělo protékat 2 800 kubických metrů vody za vteřinu, nicméně meteorologové očekávají, že průtok by mohl v době kulminace dosáhnout až 3 000 metrů krychlových.