Zastupitelé ČSSD se chystají podpořit primátora z TOP 09

Praha – Kandidáta na nového pražského primátora, kterého navrhne TOP 09, jsou ochotni podpořit zastupitelé za ČSSD. Oznámil to předseda jejich klubu Miroslav Poche s tím, že o podpoře TOP 09 bude ještě jednat vedení pražské ČSSD. Primátora chtějí zastupitelé volit ve čtvrtek, pokud někoho vyberou, bude se muset ujmout řízení zatopeného města.

Na čtvrtečním zasedání pražských zastupitelů bude volba primátora jediným bodem programu. „Situace ve městě je velmi obtížná, čtvrteční zastupitelstvo by proto mělo zvolit primátora hlavního města Prahy, který by nesl odpovědnost za krizové řízení i nápravu škod. Myslíme si, že město by nemělo být bez primátora,“ uvedl Miroslav Poche. Dodal, že hlasování zřejmě nebude pro sociálnědemokratické zastupitele povinné, protože pro některé by mohl být problém podpořit Václava Novotného, stíhaného v kauze Opencard. Radní pro kulturu je jedním z kandidátů, o kterých uvažuje TOP 09. V úvahu připadá také předseda zastupitelského klubu Jiří Vávra.

Poche upozornil, že podporu primátora z TOP 09 nepovažuje za automatický vznik nové koalice. „Tímto krokem nepředjímáme žádnou další dohodu,“ uvedl s tím, že jednání jsou kvůli povodňové situaci pozastavena. Pověřený primátor Tomáš Hudeček nechtěl informaci sociálních demokratů komentovat s tím, že se zabývá povodňovým nebezpečím: „Neumím na to zareagovat, je to věc, která mě v tuto chvíli osobně nezajímá.“

Pražská TOP 09 před dvěma týdny vypověděla koaliční smlouvu ODS a později spolu s opozičními zastupiteli odvolala primátora a část radních z ODS, ostatní občanskodemokratičtí radní vzápětí rezignovali. Stalo se tak zhruba po čtvrt roce smírčího řízení, které vyvolala TOP 09 například kvůli sporům o dostavbu tunelového komplexu Blanka nebo řešení dluhů dopravního podniku. Jednání o obnovení koalice TOP 09 a ODS se zasekla na požadavku na primátorské křeslo, který vznesly obě strany. Po úvodním setkání TOP 09 se zástupci ČSSD obě strany tvrdily, že se neshodnou na klíčových otázkách.

Vydáno pod