Požár zničil průmyslovou budovu v Ronově, škoda je 50 milionů

Ronov nad Doubravou (Chrudimsko) – Škodu 50 milionů korun způsobil požár v budově společnosti Kovolis Hedvikov. Některé obvodové zdi třípodlažní budovy oheň zcela zničil, zřítily se štíty a podkroví. Nikdo však při požáru neutrpěl zranění.

Hořet začalo na půdě, kde stály plastové bedny. Třípodlažní objekt o rozměru 10 krát 50 metrů se zřítil. Hasiči použili lafetovou proudnici, která směřuje na plameny větší množství vody než běžná stříkačka. Šest jednotek v Ronově nad Doubravou zasahovalo od devíti hodin dopoledne, téměř až po čtyřech hodinách požár lokalizovaly. „Požár se nerozšířil na okolní budovy. Směna, která tam pracovala, stihla objekt včas opustit,“ podotkla ovšem mluvčí hasičů Vendula Horáková. Příčinu teď vyšetřují policisté i experti hasičů. Škodu hasiči odhadli na 50 milionů korun.

Podle ronovského starosty Miroslava Žítka požár neohrozil samotné město. Průmyslový areál je na okraji města, nejbližší obytný dům je od místa požáru vzdálen asi 100 metrů. V okolí jsou asi tři rodinné domy, ale nejsou v těsném sousedství. Kovolis Hedvikov má hlavní závod v Třemošnici. Zabývá se tlakovým litím hliníku, výrobou odlitků ze slitin hliníku. Podnik dodává posilovače řízení, brzdy, turbodmychadla nebo kompresory klimatizací.