Hladina Vltavy už nestoupá, situace v Praze se uklidňuje

Praha – Povodňová situace v Praze je nyní stabilizovaná, průtok Vltavy se ustálil na 3 000 metrů kubických za sekundu. Vltava nicméně stále zůstává na třetím stupni povodňové aktivity. Město zakázalo kvůli povodním vstup do 29 parků a lesů na území hlavního města. Zákaz vstupu také rozšířilo na místa poblíž povodňových zábran kvůli opakovaným pokusům lidí o jejich přelézání a demontáž. Vzniká také sanační tým, jehož úkolem bude odklízení následků. Pitnou vodu v Praze ale povodně neohrozily. Pražská čistírna odpadních vod se možná otevře už zítra. A zítra se také otevře pět zastávek metra, které jako poslední dnes uzavřel pražský dopravní podnik.

Vltava v Praze kulminovala během ranních hodin. V postižených oblastech hlídkují policisté, kterých je v současnosti kolem tisíce. Dohlíží zejména na plynulost dopravy, ale pomáhají i s evakuací, se stavbou protipovodňových bariér nebo hlídáním evakuovaných domů. V Praze zatím nebyl zaznamenán žádný případ rabování. Po celé Praze také prochází speciální čety, které kontrolují, zda jsou všechna zábradlí v pořádku, a hlídají i stav protipovodňových bariér. O nasazení Hradní stráže na likvidaci následků povodní zatím ústřední krizový štáb nepožádal.

Pověřený primátor Tomáš Hudeček:

„V současné chvíli nedochází k výraznému poklesu hladiny Vltavy, ale klesají hladiny přítoků, kam je nyní soustředěna pomoc.“

Korytem Vltavy v Praze protéká zhruba 3 000 m3/s. „Mohu konstatovat setrvalý stav,“ uvedl Hudeček. Hladina problematické říčky Rokytky a Botiče klesá. Podél těchto toků začínají sanační práce. Nejvážnější situace je podle krizového štábu v Lahovicích, Modřanech, v Libni a také na Zbraslavi. Evakuováno bylo doposud zhruba 750 lidí, z toho nejvíc z Modřan.

Podle pověřeného primátora Prahy Hudečka budou povodně metropoli stát stovky milionů korun. „Pevně doufám, že konečný účet nepřesáhne miliardu korun,“ uvedl Hudeček. Největší finanční ztráty zřejmě utrpěla pražská zoo. Praha požádala o pomoc ministerstvo financí.

Některé pražské městské části začaly likvidovat následky záplav. Praha 2 už likviduje následky záplav způsobených rozvodněným Botičem v Nuselském údolí. Škody jsou podle starostky Prahy 2 Jany Černochové v řádech milionů korun. Výrazně byl zasažen park Folimanka, v části parku došlo i k propadům zeminy. Starostka dodala, že situace na Praze 2 není nikterak dramatická a své volné pracovníky tak městská část poskytne Praze 16 - Radotínu.

Také Praha 9 a 10 zahájily popovodňový úklid, radnice se snaží zajistit dezinfekční a čisticí prostředky, někde přistavují kontejnery na mokrý odpad. Praha 13, která je mimo zaplavené území, organizuje sbírku úklidových prostředků a pitné vody. Čerpat vodu z garáží a sklepů začali obyvatelé Prahy 9, které překvapila rozvodněná říčka Rokytka.  V Praze 4, kde se musela kvůli záplavám evakuovat asi stovka lidí, se chystají na kontroly zaplavených domů. Praha 5 nabízí občanům k vypůjčení čerpadla a vysoušeče.

V Praze je nyní instalováno 6 790 kusů mobilní protipovodňové stěny. Jejich celková délka je 17 kilometrů včetně pevných částí. Jsou dimenzovány na průtok 4 160 metrů krychlových za sekundu.

„Povodňoví turisté“ rozebírali zábrany, vstup k nim je zakázán

Pražský magistrát zakázal vstup do oblastí, ve kterých jsou protipovodňové bariéry. Zákaz se týká Prahy 1, 7 a Troji, řekl pověřený primátor Tomáš Hudeček. Turisté podle něj na zábrany lezli a někdy se je snažili i rozebírat. Ohrožovali tak nejen své zdraví, ale i celé okolí, která zábrany chrání před velkou vodou. Protipovodňové bariéry proto budou obehnány páskou a hlídat je budou také strážníci.

Praha poskytne náhradní byty

„Pomoc poskytneme lidem, kteří kvůli velké vodě přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl Hudeček. Kolik lidí bude pomoc magistrátu potřebovat, není zatím jasné. Praha bude spolupracovat s městskými částmi.

Také situace s dodávkami elektřiny a plynu je prý oproti očekávání velmi dobrá. „Pražská energetika má pouze minimum vypnutých trafostanic a pražská plynárenská oproti původním předpokladům tisíců odpojených uživatelů má jen 700,“ dodal Hudeček.

Parky a lesy budou nepřístupné

Nejvíce nepřístupných parků je momentálně v Praze 1. Již od neděle platil kvůli velké vodě zákaz vstupu do parků na Petříně, v Zahradě Kinských, Letné, Stromovce a na Vítkově. Zákaz vstupu, pobytu a pohybu ve vybraných parcích platí od dnešních 08:00. Dlouhotrvající deště způsobily plošné a velmi silné podmáčení půdy a lesních porostů. V důsledku toho dochází dokonce i v bezvětří k nekontrolovatelným pádům zcela zdravých stromů.

Kromě magistrátem zakázaných parků vydala městská část Praha 6 varování před vstupem do parků na svém území. „Nevím, proč jsme se nedostali na magistrátní seznam. Každopádně jsme vydali varování před vstupem do parků Hvězda, Hadovka a Šárka,“ řekl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Na seznamu chybí i vrch Vítkov v Praze 3, kde byl zakázán vstup ještě v pondělí. Praha 3 přesto varuje občany před vstupem do podmáčených parků.

Seznam magistrátem uzavřených parků najdete zde.

Co stálo za vysokým průtokem?

  • nepředvídané odpouštění Vltavské kaskády
  • rozvodněná Berounka (1 100 kubíků) a zvýšené množství vody v Sázavě (400 kubíků)

„Nejpalčivějším problémem Prahy je zajištění alespoň částečně plynulé dopravy,“ uvedl Hudeček. Dnes večer proto Dopravní podnik hlavního města Prahy rozhodl o znovuotevření těch zastávek metra, které byly dnes ráno uzavřeny. V rámci pražské MHD tak bude zítra od zahájení ranního provozu v 5:00 jezdit na trase A metro do stanice Muzeum. Na trase B stále nebude jezdit metro ve stanicích v centru Prahy, stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská se zítra opět otevřou. Do provozu se pomalu vrací i některé autobusové linky například mezi Podbabou a Suchdolem nebo v oblasti Modřan.

Více k situaci v dopravě čtěte zde.

Uvolněný ponton v pražských lázních zajistili hasiči lanem

Uvolněný ponton ve Žlutých lázních v Praze zajistili hasiči a potápěči ocelovým lanem ke stromům. Situaci vyvolanou povodní řešil již v noci na dnešek krizový štáb, mezi dalšími variantami bylo upevnění k tanku, nebo zásah z vrtulníku, odstřelení a potopení.

Pražská Ústřední Čistírna odpadních vod zůstává mimo provoz, řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková s tím, že by čistírna měla začít fungovat v řádu dnů. Bubenečská čistírna byla odstavena v pondělí, protože její čerpadla již nezvládala velký přítok vody. Situace, kdy veškeré odpadní a dešťové vody tečou rovnou do Vltavy, nemá podle Dvořákové vliv na kvalitu dodávané pitné vody.

Silně poškozen byl také zámek v Tróji, který dosud nebyl zcela opraven po povodních v roce 2002. Galerie hlavního města Prahy odhaduje zatím škody po povodni na 30 milionů korun.

Stále výraznější kritika se také ozývá od starostů jednotlivých městských částí na adresu pražského krizového štábu a nového vedení Prahy zaštítěného TOP 09. Podle starostů z Prahy 2, 5 či 8 přicházejí informace z magistrátu pozdě a chaoticky, se stavbou protipovodňových opatření se prý začalo pozdě. Hudeček takové výtky odmítá.

Pověřený primátor Tomáš Hudeček: „Člověk si v případě povodní nemůže být nikdy ničím jistý. O relevanci jakýchkoli průzkumů mám určité pochybnosti, ale musíme vycházet z dat, jaká jsou. Nemyslím si, že by v tomto ohledu nastala jakákoli chyba.“

Středočeský hejtman Josef Řihák: "Berounka rozhodne o osudu, jak to všechno půjde dál."

Jaký byl druhý povodňový den v Praze: