Ústí, Děčín, Hřensko: Voda stále stoupá, až do středečního večera

Ústí nad Labem/Děčín – Hasiči evakuovali pobřežní části Ústí nad Labem, Děčína a také Hřensko, Terezín a několik objektů v Litoměřicích. Vody v Labe stále přibývá a hladina rychle stoupá, kulminovat bude ve středu večer, a to až na úrovni stoleté vody. V krajském městě jsou uzavřeny silniční mosty, které spojují Střekov se zbytkem města, obyvatelé se přes řeku dostanou pouze vlakem. Bez jednoho silničního mostu jsou i Litoměřice, Děčín nejspíše poslední silniční přemostění Labe brzy uzavře. Strážníci v Ústí zaznamenali pokus o rabování, kterému ale zamezili.

Hladina Labe v Ústí překročila 10 metrů. Ve Střekově zbývá několik posledních centimetrů k přelití protipovodňové stěny. Voda se také blíží k Mírovému náměstí, které obklopuje stěna zábran z písku. Zatím je stěna průjezdná pro městskou hromadnou dopravu, o půlnoci ji ale policie neprodyšně uzavře.

Voda v Labi bude v Ústí stoupat ještě celý den. Ve středu ráno bude mít hladina 10,8 metru a ani tehdy se nezastaví. Ke kulminaci by mělo dojít zítra večer na 11,1 metru, kdy průtok může dosáhnout téměř 4 300 metrů krychlových za vteřinu, tedy stoleté vody. Ve středu má tak na řece platit extrémní povodňové nebezpečí. Při povodních z roku 2002 byla kulminace na téměř 12 metrech a kolem Ústí protékalo 4 700 metrů krychlových vody za vteřinu.

Návrat Labe do koryta v Ústí nad Labem po kulminaci potrvá ještě přibližně pět dní. „Špatnou zprávou je, že tok řeky se zpomalil. Hladina Labe tak zůstane vysoko pravděpodobně do konce týdne,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

V Ústí opustily své domovy tisíce lidí, přes vodu jezdí jen vlak

Hladina Labe v Ústí nad Labem byla kolem 19:00 zhruba na deseti metrech, a stoupne tak minimálně ještě o metr. Průtok byl přibližně 3 100 metrů krychlových za sekundu. Jde o podobné množství vody, které protékalo ráno přes Prahu. Tisíce obyvatel z ohrožených oblastí byly z Ústí evakuovány až do dnešního večera. Domov celkem opustilo na 3 700 osob. 

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes v zájmu ochrany Ústí nařídil snížit odtok z Vltavské kaskády o 400 metrů krychlových za sekundu. Nechranická přehrada na Ohři rovněž na pokyn Bendla také snížila odtok o 50 metrů krychlových za vteřinu.

Snížení odhadu výšky hladiny přesto nebude stačit k ochraně nábřeží ve čtvrti Střekov, kde jsou postaveny protipovodňové stěny. Zábrany zadrží vodu do výšky něco málo přes deset metrů. K jejich přelití zbývají centimetry. V současnosti je hladina v Ústí podle informací Povodí Labe na úrovni 10,07 metru, průtok činí 3249 metrů krychlových za sekundu. Pro jiné občany je nižší odhad dobrá zpráva. Roli hrají centimetry.

Kulminace Labe v Ústí
Zdroj: ČT24

Energetici vyhlásili stav nouze

Na Ústecku, Děčínsku, Litoměřicku a také Mělnicku vyhlásil ČEZ stav nouze. Podle mluvčího firmy Pavla Kříže to znamená, že nelze garantovat plynulé dodávky elektřiny. Již nyní je mnoho míst bez proudu, energetici odpojili místa, kterým hrozí zaplavení. 

Pobřežní části Děčína a hlavně Hřensko jsou „mrtvá města“

Řeka Labe ráno začala v Děčíně zatápět levý břeh. Město postavilo protipovodňové stěny, ty ale nejspíš nebudou stačit. K poledni byla hladina ve výšce 941 centimetrů, obvykle tam jsou méně než tři metry vody. Ohrožené oblasti zatím opustila většina obyvatel – evakuace se dotkla 1 200 lidí. „Někteří setrvali ve svých bydlištích a čekají, jak bude voda stoupat,“ upozornil ovšem děčínský primátor František Pelant.

Zatím zůstává v provozu nový most, ale nezůstane to tak. Od rána slouží jako hlavní spojení mezi oběma labskými břehy v Děčíně vlak, lidé mohou zdarma cestovat pravidelnými spoji mezi hlavním a východním nádražím nebo kyvadlovou Regionovou.

Většina základních a mateřských škol v Děčíně ve středu omezí provoz, bez omezení bude učit jen na pěti. Uzavřené budou všechny střední školy. Na webu města o tom infomovala mluvčí města Markéta Lakomá. Město nabízí rodičům dětí z uzavřených škol hlídání v Domě dětí a
mládeže.

Od energií je odpojeno i Hřensko, které je poslední obcí na Labi před hranicí s Německem a je celé pod vodou – díky Labi i menší Kamenici. Lidé své domovy již dávno opustili. „Hřensko je v tuto chvíli mrtvé město, všichni jsou evakuovaní,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Hladina Kamenice v Hřensku navíc v 16:00 dosáhla na úroveň 50leté vody. 

Informace o průtoku na Labi:

Ústecký kraj zřídil nepřetržitou krizovou linku 800 876 011, na níž se lidé dozvědí informace o pomoci a opatřeních včetně rad, jak se v případě ohrožení zachovat. Krizovou telefonní linku zřídil i ústecký magistrát - tel. č. 475 271 100.

Ústí hlásí pokus o rabování

Jeden z evakuovaných ústeckých domů se navíc stal cílem pokusu o rabování. Do bytu uvnitř se chtěla vloupat nezletilá dívka. „Pokusila se otevřít dveře pomocí páčidla,“ přiblížil územní policejní vedoucí Vladimír Danyluk. Opuštěné domy hlídá městská policie, ulice kontroluje 140 lidí. Zletilým pachatelům hrozí za rabování až osm let vězení, v minulosti za něj soudy udělovaly podmínky, ale i tříleté vězení.

Ve městě je uzavřena řada ulic a také oba silniční mosty. Most Dr. Edvarda Beneše hasiči udržovali průjezdný pomocí čerpadel do 1:00, pak byl uzavřen. Jako jediné spojení přes Labe tak slouží vlaky, jezdí i zvláštní spoj spojující nádraží Střekov a Ústí nad Labem-západ. Přepravuje i lidi, kteří potřebují lékařskou péči. 

Terezínští jsou v bezpečí, obyvatele litoměřické ubytovny zachránili strážníci

V Terezíně na Litoměřicku se musela do půlnoci evakuovat většina obyvatel, včetně klientů domova se zvláštním režimem, kde žijí lidé s různými druhy postižení. Ve městě tak po skončení evakuace zůstalo ze 1 700 asi 250 lidí. Voda se již dostala mezi hradby pevnostního města, jeho obyvatelé se obávají, že se zopakuje situace z roku 2002, kdy Terezín zaplavila zpětná vlna vody z rozvodněného Labe, do kterého se Ohře kousek od Terezína vlévá. Uzavřen je Památník Terezín, připomínající nacistické židovské ghetto.

 Terezíně by měla voda kulminovat pravděpodobně ve středu mezi čtvrtou a šestou odpoledne, ve městě by mohlo být kolem půl metru vody.

Zatopený Terezín
Zdroj: Krizová mapa Česka/Radek Keřka

Labe v Litoměřicích má kulminovat zítra brzy ráno

Stoupající hladina vody uzavřela Tyršův most v Litoměřicích a výjezd z města směrem na Terezín a k obchodním centrům. V noci strážníci na člunech evakuovali ubytovnu v Mlékojedech. „Vlastník nemovitosti tam 51 lidí ponechal osudu, v ubytovně bylo už půldruhého metru vody. Prošetřovat podnikatele bude policie,“ upozornil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Zaplavené jsou i další objekty u řeky, například rybářské a veslařské klubovny či koupaliště.

Labe v Litoměřicích by mělo kulminovat zřejmě ve středu brzy ráno ve výšce zhruba deseti metrů. Lidé postižení povodní se tu již mohou hlásit o dávky hmotné nouze.